Fakta: Så sänder Viasat OS

TV3 är huvudkanal och det mest angelägna, ur svensk synvinkel, ska sändas där samt i TV10.

Med Viasat som operatör och sportkanalerna i sitt kanalpaket får tittaren tillgång till det fulla utbudet av OS-sändningar, med tolv dedikerade sportkanaler och utan reklampauser: Viasat OS Sport, Viasat OS Fotboll, Viasat OS Golf, Viasat OS Ridsport, Viasat OS Handboll och Viasat OS Tennis. Extrakanalerna Viasat OS 1–6 är exklusiva för tittare med Viasat som operatör.

På Viaplay visas alla sändningar online. Där går att följa huvudsändningarna, men även enskilda grenar.

Ola Wenström, Carolina Klüft, Niklas Jihde och Frida Nordstrand leder studiosändningarna.

Expertkommentatorer: Jonte Karlsson, basket, Jörgen Persson, bordtennis, Erik Skoglund, boxning, Klara Svensson, boxning, Martin Lidberg, brottning, Fredrik Kessiakoff, cykel/mountainbike, Susanne Ljungskog, cykel, Pontus Kåmark, fotboll, Lars Lagerbäck, fotboll, Glenn Strömberg, fotboll, Jenny Kallur, friidrott, Jonas Mellblom, friidrott, Catrin Nilsmark, golf, Veronica Wagner, gymnastik, Martin Frändesjö, handboll, Claes Hellgren, handboll, Linda Heed, ridsport, Vendela Santén, segling, Anna Lindberg, simhopp, Petra Granlund, simning, Jonas Jacobsson, skytte, Nathalie Larsson, skytte, Dragomir Mrsic, kampsport, Robin Söderling tennis, Annie Thorén, triathlon.

Det blir en intensiv sommar för Lars Lagerbäck. Om hans Island står för en superskräll och går till EM-final får han bara tre veckor på sig att ladda om till OS.

– Jag tackade faktiskt nej först när de frågade, men sedan tackade jag ja. Det lockar ju faktiskt, jag har aldrig upplevt ett OS på plats. Det ska bli kul att se – om jag nu hinner se någonting annat.

Förutom Lagerbäck kommer även Pontus Kåmark och Glenn Strömberg fungera som fotbollsexperter i den 25 man starka experttrupp Viasat rekryterat till Rio.

Ogillar regelverket

Vilka spelare Lagerbäck kan få komma att tycka till om på OS är inte klart. Eftersom herrturneringen inte räknas som officiella Fifa-datum behöver inte de allsvenska klubbarna släppa sina spelare – om de inte vill.

– Oavsett vad man tycker så är det klubbens rätt att bestämma om man vill släppa eller inte. För turneringen skull vore det bättre om de släppte. Det är synd att regelverket är så här, att man inte kan komma till en "deal", säger Lagerbäck.

Utan att detaljerna är spikade är tanken att Lagerbäck mest ska fungera som expert i studion, vilket innebär att han troligtvis också få ta sig an damernas turnering.

– Jag antar att jag kommer vara med på båda delarna. Jag har sett en del damlandskamper, men jag är inte någon superexpert. Jag får titta lite nu. Det blir roligare när de tar ut trupperna, det är svårt att veta hur bra de är innan man ser vilka som är med.

Alla experter klara

Bland de övriga nya namnen som nu presenterats märks bland annat Klara Svensson, boxning, Jonas Jacobsson i skytte och Jörgen Persson i bordtennis.

Persson gjorde sitt första OS i Seoul 1988 och sitt sjunde och sista som aktiv i London 2012.

– Nu när man inte kvalificerade sig får man ju komma ut på annat sätt. Det är något helt nytt att få se det från sidan, säger Persson.