Fakta: Den ryska dopningsskandalen

3 december 2014: Den tyska tv-kanalen ARD anklagar i ett program rysk friidrott för dopning. Bland de utpekade finns förbundsordföranden Valentin Balachnitjev.

4 november 2015: Lamine Diack, före detta ordförande för Internationella friidrottsförbundet IAAF grips av fransk polis misstänkt för att ha tagit emot mutor i utbyte mot att mörklägga rysk dopning.

9 november: Internationella antidopningsbyrån Wada presenterar en utredning där rysk friidrott anklagas för systematisk och statsunderstödd dopning. Wada vill stoppa Ryssland från OS och den svenske OS-guldmedaljören Stefan Holm kallar det för "den största friidrottsskandalen i historien".

13 november: Internationella friidrottsförbundet stänger av rysk friidrott från alla tävlingar på obestämd tid. Det innebär att ryska stjärnor som stavhopparen Jelena Isinbajeva riskerar att missa OS.

7 mars 2016: Tennisstjärnan och förra världsettan Maria Sjarapova berättar vid en presskonferens i Los Angeles att hon under Australian Open testats positivt för meldonium.

8 mars: Även Semjon Elistratov, OS-mästare i shorttrack, och den femfaldige skridskovärldsmästaren Pavel Kulizjnikov, har testats positivt för meldonium.

17 mars: Simstjärnan Julia Jefimova, fyrfaldig världsmästare i bröstsim, stängs av för dopning. Ämnet? Meldonium.

21 mars: Nya meldoniumfall, den här gången handlar det om fyra friidrottare.

22 mars: Minst tio ryska brottare är avstängda för dopning.

23 mars: Tidningen The Times hävdar att rysk simning ägnat sig åt systematisk dopning och att läkaren Sergej Portugalov hjälpt både friidrottare och simmare att dopa sig.

Bröstsimstjärnan Julia Jefimova har åkt fast för meldoniumdopning och riskerar livstids avstängning eftersom hon varit avstängd för dopning tidigare. Den fyrfaldiga världsmästaren är en av mer än ett dussintals ryska simmare som åkt fast för dopning de senaste tre åren.

Det är toppen av ett isberg, hävdar den ansedda brittiska tidningen The Times, och avslöjar att Sergej Portugalov försett både friidrottare och simmare med dopningsmedel.

Portugalov var chef för rysk friidrotts medicinska kommitté och erbjöd sina tjänster inom simningen för sju år sedan. The Times skriver att den internationella antidopningsbyrån Wada ser Portugalov som nyckelperson i den ryska dopningsskandalen som gäller både friidrott och simning.

Kräver OS-stopp

Tidningen skriver också att allt fler kommer att kräva att rysk simning utesluts från OS när en utredning släpps som visar att Portugalov uppmuntrade simmare att dopa sig.

"Sedan 2009, när Portugalov för första gången erbjöd sina tjänster inom simningen, har 23 simmare stängts av för dopning", skriver The Times.

The Times uppger att två ryska simmare testats positivt för bloddopningsmedlet epo, vilket skulle ha mörkats av förbundet och simmarna därmed sluppit straff.

"Separata åtgärder"

Wada meddelar i ett pressmeddelande att organisationen inleder en egen utredning om systematisk dopning inom rysk simning. Antidopningsbyrån har kontaktat Internationella simförbundet Fina och uttrycker särskild oro över uppgifterna om Portugalov, som riskerar livstids avstängning för sin inblandning i friidrottsskandalen.

"Det bör noteras att en sådan livstidsavstängning ska respekteras även av övriga internationella idrottsförbund", skriver Wada.

Fina skriver i ett pressmeddelande att organisationen kontaktat Times för att om möjligt kunna ta del av tidningens underlag.

"Emellertid ska det noteras att Fina, som inte känner till något konkret bevis för systematisk dopning i rysk simning, har vidtagit separata åtgärder i vårt antidopningsarbete gentemot Ryssland efter Wadas senaste utredningar", skriver Fina.