Fakta: Anna Barthold

Född: 1980.

Från: Sundsvall.

Längd: 185 cm.

Position: Forward.

Karriär: Har spelat 122 landskamper och varit proffs i både Spanien och Brasilien. Har vunnit två raka SM-guld med Luleå (tidigare Northland) och utsågs förrförra säsongen till ligans mest värdefulla spelare.

Anna Bartholds landslagsdebut är så långt bak i tiden att hon får gräva ett tag i minnesbanken innan alla bitar faller på plats. NM i Arvika 2004, knapp förlust mot Danmark och Barthold gjorde inte en enda poäng.

Förhoppningen är att avslutet i Blågult ska bli roligare.

Först Finland i Helsingfors på lördagen, sedan Spanien i Logroño på onsdag. Två matcher som i mångt och mycket avgör landslagets chanser att nå EM-slutspelet nästa år. Och samtidigt det som är tänkt att bli Bartholds två sista landskamper.

– Det känns i både kroppen och huvudet att jag är 35, och jag har valt att sluta i landslaget för att kanske kunna förlänga min karriär på klubbnivå. Det är ett beslut som har vuxit fram under några månader, säger Luleå-forwarden när TT träffar henne på landslagets hotell i Helsingfors.

– Men det är klart att det känns speciellt att sluta, på något sätt växer man ihop och blir som en familj. Och att få representera sitt land, med Sverige-linnet och nationalsången, är få förunnat.

Spelat två EM

Med en handfull spelare skadade och många unga orutinerade spelare som ersättare blir Anna Bartholds erfarenhet extra viktig nu. Bland hennes 122 landskamper döljer sig bland annat meriter från två EM-slutspel.

– Det känns jättekul att det blev två EM, det var väl många som tyckte att jag var för gammal redan inför 2013. Sedan blev det tyvärr inte OS, jag hade egentligen velat avsluta min landslagskarriär i Rio, säger hon.

TT: Chanserna till ett kul slut nu?

– Vi har stora chanser att slå Finland. Många pratar om att vi måste vinna så stort så möjligt, men vårt fokus är att vinna matchen. Spanien kan vi slå en bra dag, om vi spelar vår bästa basket och de samtidigt inte har sin bästa dag.

Stänger inte dörren helt

Nya förbundskaptenen Jurgita Kausaite fick tjata ganska mycket för att få med Barthold till de här matcherna, men har lovat att inte fortsätta med övertalningsförsöken när kvalet fortsätter i höst.

En liten tröst för Kausaite är att Barthold, vis av erfarenhet, i alla fall inte helt kastar bort nyckeln till landslagsdörren.

– Vi får se om tvillingarna (Eldebrink) ringer och bönar och ber, skrattar Barthold.

– Man vill ju spela tills man är 52 helst, så man ska aldrig säga aldrig.