Historien upprepar sig för Johan Olsson. I fjol blev han sjuk och åkte till Bruksvallarna för att hinna komma tillbaka till VM i Falun.

På måndagen åkte han dit igen, samtidigt som lagkompisarna reste till Italien.

– Jag börjar bli van. Nu har jag precis blivit frisk efter en åtta veckors virusförkylning och är nere på noll formmässigt. Därför blir det nu en tur till Bruksvallarna för att bygga upp mig.

I fjol tillbringade Johan Olsson sex veckor i den miljön och paniktränade för att komma i VM-form. Nu har han mer tid på sig inför Vasaloppet, som är det stora målet.

– Jag kommer att vara här i tio dagar för att se hur kroppen reagerar på träningen. Samtidigt som det känns tråkigt att inte få tävla så kommer jag nu till en miljö som innebär många goda minnen. Här gick det att komma tillbaka i fjol. Nu ska jag försöka igen.

På tisdagen gör Johan Olsson säsongens första riktiga skidpass, om man bortser från skidtunneln i Torsby. Så lite skidor har han aldrig tidigare åkt under sin aktiva karriär, vid den här tidpunkten på säsongen.

– Men innan sjuktiden har jag haft en stabil försäsongsträning, med mycket stakträning på rullskidor. Jag tänker positivt.

Johan Olsson räknar med tävlingspremiär den 10 januari i tjeckiska Jizerska Padesatka. Därefter planerar han att åka de övriga loppen i Ski Classics.