Fakta: Markus Larsson

Född: den 9 januari 1979 i Kil.

Bor: Monaco.

Klubb: Karlstad SLK.

Gren: Slalom.

Första världscupstart: 23 november 1999 i Vail/Beaver Creek.

Främsta meriter: OS-sjua i slalom 2002 och 2014, VM-fyra 2005 och sjua 2015 i slalom, dessutom VM-sexa i kombination 2003. VM-silver i lagtävlingen 2007, samt -brons (som reserv) 2015. 206 starter i världscupen, två segrar: Åre och Alta Badia, båda 2006, samt ytterligare två pallplatser. Junior-VM-brons i super-G och storslalom 1997. (TT)

Ryggproblem gjorde att Markus Larsson missade stora delar av den gångna alpinsäsongen. Men det är inte det som ligger bakom beslutet att avsluta elitkarriären, poängterar veteranen.

– Jag har hela tiden sagt att jag kör tills jag känner att det är läge att lägga av. Nu känner jag så, säger 37-åringen.

– Men det är klart att skadan, och att jag tappat rankning, spelar in. Jag tycker att man ska vara i toppen om man håller på i min ålder.

Karlstadsåkaren, som sedan många år bor i Monaco, gjorde sin första världscuptävling redan i november 1999. Sedan dess har det blivit drygt 200 till, varav två slutat med seger. Därutöver har han radat upp topp 10-resultat, samt varit som bäst fyra på VM och sjua på OS.

– Det största för mig har varit glädjen till sporten, att jag fått göra det här i så många år. Men den första vinsten, i världscupavslutningen i Åre inför vänner och familj... Det kan inte bli så mycket bättre.

– Det är lätt att bli rörd och tacksam en sådan här dag. Jag har haft en karriär som blev mycket längre än jag vågade hoppas på när jag var yngre.