Fakta: Bottenstriden

Den allsvenska bottenstriden:

13) Sundsvall – 24 poäng, 30–41 i målskillnad, på 23 spelade matcher.

Återstående schema: Häcken (hemma), Jönköping (h), Falkenberg (borta), Gefle (b), IFK Göteborg (h), Kalmar (b), Djurgården (h).

Kvalplats:

14) Helsingborg – 22 poäng, 27–47 i målskillnad, på 24 spelade matcher.

Återstående schema: Hammarby (h), Elfsborg (b), Örebro (b), Djurgården (h), Falkenberg (b), Jönköping (h).

Nedflyttningsplats:

15) Gefle – 14 poäng, 20–46 i målskillnad, på 23 spelade matcher.

Återstående schema: Örebro (b), Elfsborg (h), IFK Göteborg (b), Sundsvall (h), Kalmar (b), Malmö FF (h), Östersund (b).

16) Falkenberg – 9 poäng, 21–59 i målskillnad, på 23 spelade matcher.

Återstående schema: Hammarby (h), Östersund (b), Sundsvall (h), IFK Norrköping (b), Malmö FF (h), Helsingborg (h), Häcken (b).

Malmö FF dikterade villkoren i Skånederbyt i den första halvleken och ledde med 1–0 i paus, men när hemmalaget drabbades av tre skador tog Helsingborg över i den andra akten. Det räckte ändå inte till några poäng för gästerna, som är kvar på den allsvenska kvalplatsen.

– Det är väl en blandning av oflyt och att vi inte gör det bättre, säger mittbacken Peter Larsson om att hyfsade prestationer inte ger utdelning i viktiga poäng.

"Vara stolta"

Högerbacken Andreas Landgren:

– Jag tycker att vi skapar tillräckligt för att få med oss en poäng här. Vi har våra chanser. Atakora (Lalawélé) har något friläge och vi skapar lite halvchanser och trycker på, säger Landgren.

– Även om det skiljer sina 30 poäng i tabellen, eller vad det nu är, tycker jag att vi står upp väldigt bra och ska på något sätt vara stolta över det vi levererar, fortsätter han.

I förra omgången blev det en 2–1-seger mot bottenkollegan Sundsvall och det skiljer två poäng just till Sundsvall, som har en match mindre spelad, på säker mark.

Svanberg satte 2–0

– Tyvärr har vi pendlat för mycket i våra insatser. Andra halvlek mot Sundsvall och hela den här matchen är positivt. Men så är det i allsvenskan – det är jäkligt jämnt och det är de små detaljerna som avgör. Vi kan inte vara nöjda med att bara spela bra och skapa chanser. Det handlar om vad som står på resultattavlan i slutet, säger Landgren.

Anders Christiansen gjorde MFF:s första mål i Skånederbyt. Den 17-årige inhopparen Mattias Svanberg satte sedan 2–0 på tilläggstid. Hans första allsvenska mål i karriären.

– Att vinna över HIF är alltid extra skönt, men det är de tre poängen som viktigast. Hade vi inte tagit de här tre poängen hade det varit tuffare i guldstriden, men nu är vi med och hotar, säger Mattias Svanberg.