– Vi hade många målchanser, men fick inte in pucken.

Frölundas segerskytt Artturi Lehkonen.

Frölunda och Färjestad är västsvenska rivaler på hög nivå sedan lång tid tillbaka, och när de möts väcker det alltid extra intresse. Publiksiffran 12 044 personer är säsongens bästa i SHL.

Hemmalagets 20-årige finländare Artturi Lehkonen var en av matchens bästa aktörer, både med pucken och i det hårda arbete som krävs i en match med derbykaraktär. Han hjälpte målskytten Joel Lundqvist att vinna pucken före 1–0 i första perioden. Och dundrade in segermålet efter 1.53 i förlängningen, frispelad av Ryan Lasch.

– Det var ett riktigt bra pass. Jag la allt jag hade bakom skottet, säger Artturi Lehkonen.

Vägen dit var inte helt spikrak för Frölunda. Hemmalaget dominerade första perioden. Andra var jämn, och Rickard Wallin kvitterade på en målvaktsretur.

Stort hjärta, Färjestad

I tredje perioden styrde Frölunda igen, och hade ett utmärkt läge när Färjestad fick två utvisningar med drygt fem minuter kvar att spela. Men gästerna jobbade stenhårt i försvaret, och Justin Pogge i målet tog alla skott som nådde fram. Hemmalaget vann skottstatistiken med 40–24.

– Vi hade många målchanser, men fick inte in pucken. Det var en okej match för oss, men Färjestad tog bort tempot en del, tycker Lehkonen.

Båda lagen kom till spel med lite dunkel form i bagaget. Frölunda leder ligan, men hade förlorat två av sina tre senaste matcher. Färjestad har nu förlorat fyra av sina fem senaste.

Färjestads tränare Tommy Samuelsson var nöjd med andra perioden och 1–1 inför tredje, och inte helt missnöjd med resten heller.

– Vi blev för passiva och rädda om poängen i sista perioden. Vi skapade inte mycket då, men tog en poäng och visade stort hjärta, säger Samuelsson.

"Förbättrat allt"

Matchhjälten Artturi Lehkonen har växt en del sedan förra säsongen, då han var ny i Frölunda.

– Jag har förbättrat alla delar av mitt spel, tycker han själv.

– Nu har vi haft några matcher där vi inte varit på vår rätta nivå. Men säsongen är lång, det kommer alltid "ups and downs", säger Lehkonen klokt, och tillägger att det viktiga är att hitta vägar upp ur svackorna.