Fakta: Oscar Lewicki

Född: 14 juli 1992.

Position: Mittfältare.

Moderklubb: Limhamns IF.

Klubbar: Malmö FF 2005–2008, Bayern München (ungdomslag/reservlag) 2008–2011, Häcken 2011–2014, Malmö FF 2015–.

A-landskamper/mål: 10/0.

Allsvenska matcher/mål: 102/4.

Meriter: EM-guld med U21-landslaget 2015.

Fakta: Svenska cupen

Malmö FF och Häcken möts i finalen av Svenska cupen på torsdag på Swedbank Stadion i Malmö. Vinnaren får spela Europa League-kval i sommar.

MFF har överlägset bäst cupfacit i Sverige med 14 titlar, men den senaste kom 1989. Häcken har aldrig vunnit cupen.

Totalt har 15 klubbar vunnit Svenska cupen. Här är samtliga vinnare sedan 1941:14 titlar: Malmö FF. 8: AIK: 7: IFK Göteborg. 6: IFK Norrköping. 5: Helsingborg. 4: Djurgården. 3: Elfsborg, Kalmar FF. 1: Degerfors, Gais, Halmstad, Landskrona, Råå, Örgryte, Öster.

Inom loppet av ett år väntas Malmö FF-mittfältaren Oscar Lewicki ha fått uppleva ett EM-guld med U21-landslaget (2015) och det stundande EM-slutspelet i Frankrike med A-landslaget. Däremellan klämmer 23-åringen gärna in en titel i Svenska cupen, vilket även innebär Europa League-kval i sommar.

– Det är skönt att drömmen om Europa fortfarande lever, säger Oscar Lewicki inför torsdagens cupfinal mot Häcken på Swedbank Stadion.

"Vill stå som vinnare"

Lewicki gjorde tre allsvenska säsonger i Häcken efter sin återkomst till Sverige från den tyska storklubben Bayern München. Självklart är det extra speciellt att nu få möta sin gamla klubb i en cupfinal.

– Man känner ju de allra flesta i laget och hela ledargänget. Men det gör att man bara ännu mer vill stå som vinnare, säger Lewicki, som gick till MFF i fjol.

TT: Har du haft någon kontakt med dina gamla lagkamrater inför finalen?

– Jag har pratat lite med någon och med materialaren för att försöka luska lite, men det är locket på, säger mittfältaren och skrattar.

I söndags vann MFF med 3–0 mot Häcken i allsvenskan – skåningarnas första vinst mot Hisingsklubben sedan 2011.

– Det finns inget som säger att bara för att vi vann senast kommer vi vinna nu. Det blir jäkligt spännande, men man börjar om på noll.

Spelar EM?

Efter U21-landslagets guldsuccé i EM i Tjeckien förra sommaren blev Lewicki på hösten ett namn för A-landslaget. När Albin Ekdal blev skadad fick han chansen från start mot Moldavien och sedan dess har MFF-mittfältaren varit en man för startelvan i såväl de dubbla playoff-matcherna mot Danmark och vårens träningslandskamper mot Turkiet och Tjeckien.

– Det har blivit jäkligt bra. Man kom in på ett bra sätt och bra in i gruppen.

TT: Hur säker är du på att förbundskaptenen Erik Hamrén läser upp ditt namn den 11 maj när EM-truppen tas ut?

– Det hade varit fantastiskt roligt att få komma med och göra sitt första mästerskap på A-landslagsnivå. Säker är jag inte, men i och med att man har varit med de senaste landslagssamlingarna hoppas man så klart på att få vara med på den här också, säger Oscar Lewicki.