Fakta Linda Haglund

Sju SM-guld och ett silver på 100 meter.

Fem SM-guld på 200 meter.

Deltog i tre olympiska spel, 1972, 1976 och 1980. Bästa OS-placeringen kom 1980 då hon blev fyra på 100 meter.

Tog silver på 100 meter i EM utomhus 1978.

Tog guld på 60 meter vid inomhus-EM 1976 och silver 1978 och 1981.

Innehar fortfarande de svenska rekorden på 100 och 200 meter.

Linda Haglund behandlades på sjukhus efter en tids ryggsmärtor.

– Läkarna konstaterade en propp i ena lungan och man hittade dessutom att Linda hade cancer i stora delar av kroppen, säger hennes bror Jimmy Haglund till dn.se.

Linda Haglund var en av de berömda 56:orna, en samling sällsynt framgångsrika idrottare som alla var födda 1956. I den gruppen ingick även Björn Borg, Ingemar Stenmark, Frank Andersson och Thomas Wassberg.

– Hon var en av våra största friidrottare på 70- och början av 80-talet. Hon var vår kanske första kvinnliga internationella stjärna i modern tid, säger Svenska friidrottsförbundets tillträdande generalsekreterare Stefan Olsson, till TT.

Naturlig talang

Den mångårige friidrottsledaren Arne Ljungqvist såg tidigt den talang Linda Haglund visade som sprinter.

– Jag såg henne redan som 15-åring på Sollentunavallen och hon hade en naturlig talang och blev också en världsstjärna, säger Ljungqvist till TT.

Han kom också att på nära håll bevittna Haglunds trista slut på karriären med dopningsanklagelserna, som ledamot i internationella friidrottsförbundets medicinska kommitté, när hon fälldes för dopning 1981.

Linda Haglund blev en av de första som fälldes när reglerna mot dopning skärptes i början av 1980-talet.

– Linda var ung och hävdade att det var tabletter hennes tränare försett henne med och att hon inte visste vad hon stoppade i sig, säger Arne Ljungqvist, som var svenska friidrottsförbundets ordförande 1973–81.

"Chock och bestörtning"

Linda Haglund stängdes av ett och ett halvt år av det internationella friidrottsförbundet. Ett försök till comeback 1984 blev misslyckat.

Delar av det svenska friidrottslandslaget befinner sig just nu på träningsläger på Kanarieöarna. När TT talar med Svenska friidrottsförbundets tillträdande generalsekreterare Stefan Olsson har han precis nåtts av dödsbeskedet.

– Det kom helt överraskande. Jag reagerar med chock och bestörtning. Hon var en av våra största friidrottare på 70- och början av 80-talet. Hon var vår kanske första kvinnliga internationella stjärna i modern tid, säger Stefan Olsson.