Fakta: Senaste vinnarna i Olympiatravet

2015: BBS Sugarlight-Peter Untersteiner, (tränare, Fredrik Solberg), 1.10,7, Norge.

2014: Solvato-Veijo Heiskanen, Sverige, 1.10,5.

2013: Maharajah-Örjan Kihlström (Stefan Hultman), do, 1.11,0.

2012: Commander Crowe-Cristophe Martens (Fabrice Souloy), Sverige, 1.12,4.

2011: Brioni-Joakim Lövgren, do, 1.11,4.

2010: Copper Beech-Conrad Lugauer, do, 1.11,6.

2009: Triton Sund-Kihlström (Hultman), do, 1.11,1.

2008: Torvald Palema-Åke Svanstedt, do, 1.12,2.

2007: Gentleman-Thomas Uhrberg (Kari Lähdekorpi), do, 1.12,8.

2006: Thai Tanic-Björn Goop, 1.13,0, Norge.

– Det ska bli otroligt spännande på lördag. Sauveur är orutinerad i sådana här race men jag vet vad han kan. Hela veckan har de frågat om min häst kan bli ännu bättre än senast då han var tvåa på Axevalla på 1.11,0 bakom BBS Sugarlight. Jag har svarat dom att det kan han inte bli, men det räcker väl, säger Lindblom och skrattar.

1,5 miljoner till vinnaren

Åke Lindblom, 61, kommer från Örebro där han tränar 30-35 travhästar. Han har hela tiden lyckats få fram bra hästar som hävdat sig fint på V75. Men lördagens lopp, med 1,5 miljoner kronor till vinnaren, är något helt annat.

Nu ställs Sauveur och Lindblom, med ringa rutin, mot Europaeliten. Hästar som tävlat internationellt under flera år, vunnit stora segrar och sprungit in betydligt mer pengar. Men Lindblom viker inte en tum från sitt övertygelse – om att han kör en häst som redan kan mäta sig mot dom bästa över medel- och längre distanser.

– Sauveur är grymt stark, han kan fan inte bli trött när jag tränar honom. Han bara springer, hur länge som helst, han bara länger lite på steget. På Axevalla för tre veckor var ju första gången han mötte eliten och jag kunde inte ha önskat mig en bättre debut. Sauveur travade i tredjespår sista 700, under 1.10, det hade ingen i det gänget pallat med.

Inbjuden till finalen

Sauveur orkade med den tuffa avslutningen. Han plockade in meter för meter på ledaren/vinnaren BBS Sugarlight men det saknades två längder i mål. Åbytravets sportchef Jon Walter Pedersen blev imponerade över andraplatsen och bjöd in Sauveur till olympiafinalen.

– Mellanvarvet gick för sakta, bara runt 1.15. Det måste vara full fart hela vägen på Åby och så kan det väl bli, frågar sig Lindblom.

– Journalister har ringt hela veckan och de spekulerar hit och dit. Men en sak har jag lärt mig efter drygt 40 år i den här branschen att allt, precis allt, kan hända i ett travlopp. Särskilt i ett sådant här race med några utländska hästar. Jag hoppas vi får ett bra lopp i rygg och att de kör som fan i täten, då ska dom få se.

Sauveur – en korsning

Sauveur har en fransk pappa (Echo) och en mamma med amerikanskt blod. En korsning som Lindblom verkligen gillar. Hans farbror Harry Lindblom var en av de första att köpa hästar i Frankrike och importera dem till Sverige.

– Harry var en pionjär, jag fattar inte hur han bar sig åt och hur han i början av 1960-talet fick kontakt med franska tränare och hästägare. Jag gillar korsningen franskt/amerikanskt och jag gillar travlandet Frankrike. Jag är säker på att Sauveur skulle älska att kuta runt på deras stora och fina banor. Vet inte när det blir men vi kommer allt närmare en start i Frankrike. En dröm är att tävla med honom i Prix d’Amerique om ett eller två år. Då kan man lägga av sen, säger han och skrattar.