Fakta: Douglas Lindelöw

Född: 10 december 1990.

Klubb: Flyinge.

Topphäst: Casello, 12, valack.

Mästerskapsmeriter: 20:e plats individuellt och nia i lag i EM i Aachen i augusti.

Övrigt: Främsta internationella insatsen är åttondeplatsen i världscupfinalen i Las Vegas i våras. Vann dessutom Sopots GP i år och blev svensk mästare inomhus redan 2010. Tvåa i världscupdeltävlingen i Stuttgart i söndags.

Aktuell: Stängs av i två månader för att på flera punkter uppträtt olämpligt vid en tävling i Helsingborg i september. Har överklagat domen till Riksidrottsnämnden.

Lindelöw, just nu högst placerad av alla svenska ryttare i världscupen på åttonde plats, fälldes på tisdagen av Svenska ridsportförbundets disciplinnämnd.

Det betyder att han inte kommer till start i de internationella hoppningarna i hästshowen i Friends fredag till söndag. Där var han ett av de svenska dragplåstren. Skälet till den hårda domen är hans hantering av en sjuårig häst före, under och efter en start i en 1,30-klass vid tävlingar i Helsingborg.

"Uppträtt mycket olämpligt"

– Det här kom som en chock och jag vet egentligen inte vad jag ska säga. Jag trodde aldrig att det skulle sluta så här, säger Lindelöw som bestämt sig för att överklaga domen.

– Jag känner att ärendet är märkligt hanterat och anser inte att prövningen har varit rättvis, säger han till tidningenridsport.se.

Vid tävlingen i Helsingborg i september stängde tävlingsjuryn av Lindelöw från klassen och anmälde honom till disciplinnämnden.

Tävlingsjuryn menar att den svenske landslagsryttaren "uppträtt mycket olämpligt, ridit på tävlingsområdet med oriktig utrustning, haft ett för långt spö överskridande 75 centimeter och att andra ryttare, funktionärer och åskådare tagit anstöt."

Medger långt spö

Lindelöw medger att han haft ett för långt spö, men det i tron att de svenska reglerna anpassats till de internationella. Han motsätter sig övriga anklagelser.

Han påpekar att det styrks av andra ryttare på plats, som Peter Eriksson.

– Jag älskar verkligen mina hästar. Casello (hans främsta häst) har jag ju haft i nio år och alla vet vilka resultat vi har nått tillsammans. Jag hoppas att alla ridsportintresserade därute fortfarande kan se mig för den jag är, säger han till tidningenridsport.se

Det är med Casello Lindelöw satsar mot OS i Rio de Janeiro. Ekipaget kom åtta i världscupfinalen i Las Vegas i våras och deltog i EM i Aachen i augusti.

En tvist mellan ägarna har hotat Lindelöws OS-satsning men ärendet, som i måndags skulle upp i tingsrätten i Lund, återkallades.

– Det blir ingen förhandling, utan parterna ska försöka lösa det sinsemellan. Det ser jag som positivt. Jag har försökt fokusera på det jag kan göra bra, vilket är den sportsliga biten, sade han till TT.