Simlandslagets förbundskapten Ulrika Sandmark presenterade på söndagskvällen Sveriges trupp till kortbane-EM 2–6 december. Sjöström, som tävlar för Södertörn, och Helsingborgssimmaren Hansson får sällskap med blott fem andra blågula simmare – Hanssons lillasyster tillika klubbkamrat Sophie Hansson, Christoffer Carlsen, Helsingborg, Magdalena Kuras, Triton, Erik Persson, Kungsbacka, och Simon Sjödin, Neptun.

OS i fokus

En av dem som står över kortbane-EM är veteranen Therese Alshammar. Att det blir en liten trupp i Israel beror på det allt annat överskuggande målet: OS i Rio de Janeiro nästa sommar.

– Vi har fullt fokus på långbana och Rio. De som har blivit uttagna till EM nu åker dit främst för att få några lopp och bra fartträning, säger Sandmark på telefon till TT.

– Och de simmare som inte är uttagna börjar planera för simtävlingar i Amsterdam i mitten av december.

Sjöström, som avslutade kortbane-SM i Helsingborg med guld på 100 meter fritt på 51,44, hann på lördagen sätta svenskt rekord på samma distans när hon simmade förstasträckan i lagkappen på 51,24 sekunder, bara fem hundradelar från det europeiska rekordet. Är svensk simnings världsstjärna i för bra form? Inte enligt förbundskaptenen.

– Hon (Sjöström) är alltid i bra form, bra eller ännu bättre.

Hansson imponerade

Louise Hansson, tvåa i söndagens final på 100 fritt, gladde både förbundskaptenen och hemmapubliken i Helsingborg med sammanlagt elva medaljer, däribland fyra individuella guld.

– Hon har ju "persat" på i stort sett allting och gjort flera riktigt bra tider. Det ser väldigt bra ut, det blir spännande att se i EM hur hon kan möta sig internationellt.

Flera länder skickar likt Sverige mindre trupper än brukligt, vilket gör det svårt att på förhand skatta medaljchanserna.

– Vissa länder åker inte ens dit, medan andra kanske passar på att skicka en större trupp för att ta fler medaljer.