Fakta: Inomhus-VM i Portland

Inomhus-VM i Portland avgörs 17–20 mars och förbundskapten Karin Torneklint har tagit ut fem friidrottare som har klarat kvalgränsen:

Lovisa Lindh (800 meter), Sarah Lahti (1 500 meter), Odain Rose (60 meter), Khaddi Sagnia (längdhopp) och Erika Kinsey (höjdhopp).

Följade svenska friidrottare var kvalificerade till inne-VM men har valt att inte åka: Michel Tornéus (längd), Susanna Kallur (60 meter häck), Irene Ekelund (60 meter) och Abeba Aregawi (1 500 meter).

Eventuellt kan truppen kompletteras med en eller två mångkampare. Kvalperioden för mångkamparna avslutas på måndagen och även om Petter Olsson och Lisa Linell ligger lite långt ifrån på årsbästalistan är det möjligt att de får en inbjudan.

Sveriges trupp till inomhus-VM i Portland 17–20 mars blir endast fem friidrottare stor. Förbundskapten Karin Torneklint får med sig löpartrion Sarah Lahti (1 500 meter), Odain Rose (60 meter) och Lovisa Lindh (800 meter) samt hoppduon Erika Kinsey (höjd) och Khaddi Sagnia (längd) på USA-resan.

– Det ska bli jättekul att se Sarah, Lisa och Odain och se hur mycket de vågar ta för sig. Det här är jättebra mästerskapserfarenhet mot EM i sommar som verkligen är aktuellt för dem, säger Torneklint till TT under inomhus-SM i Malmö.

Ligger sent

Inkvalade stjärnor som Michel Tornéus, Abeba Aregawi, Susanna Kallur och Irene Ekelund väljer att sikta mot utomhussäsongen i stället. Portland-VM ligger sent och påverkar grundträningen.

– Satsar man på OS kan det bli svårt att hinna med att göra en bra grundträning inför utomhussäsongen och samtidigt vara med i Portland, säger Torneklint.

Den uttagna löpartrion aspirerar dock inte på några medaljer.

– Kan de ta sig vidare till final har de verkligen lyckats och det har de chans att göra, säger Torneklint.

Till teknikgrenarna är det endast tolv kvalificerade. Arrangörerna har satt hårda kvalgränser för att slippa kvaltävlingar.

– Om Khaddi (Sagnia) och Erika (Kinsey) är i bra form har de absolut där att göra. Det blir jättespännande, säger Torneklint.

"Absolut åka"

Längdhopparen Khaddi Sagnia missade inomhus-SM på grund av en förkylning, men ska tävla i Göteborg kommande helg.

Erika Kinsey, som har haft skadeproblem, har gjort två tävlingar i USA och hoppat 1,87 meter som högst.

– Hon har gjort tre pass med långa ansatser, så hon är på gång. Hon ska absolut åka om hon är i form, säger Torneklint.