Fakta: Ryan Lochte

Född: 3 augusti 1984.

Längd: 188 cm.

Vikt: 88 kg.

Meriter: OS-guld på 4x200 meter fritt 2004, 2008, 2012 och 2016. OS-guld på 200 meter rygg 2008, OS-guld på 400 meter medley 2012. Dessutom tre OS-silver och tre OS-brons. 18 VM-guld, fem silver, fyra brons i långbana. 21 VM-guld, tio silver och sju brons i kortbana.

Jimmy Feigen, som är kvar i Rio de Janeiro, ska enligt sin advokat skänka pengarna till välgörenhet i Brasilien. Den lokala åklagarmyndigheten menar dock att summan är för låg och tänker överklaga "bötesbeloppet".

Feigen, Gunnar Bentz, Jack Conger samt den stora stjärnan, sexfaldige OS-guldmedaljören Ryan Lochte, sade sig ha utsatts för ett rån när de hade åkt taxi efter en fest och blivit pistolhotade av rånare som klätt ut sig till poliser.

– Det förekom inget rån av den typen som idrottarna berättat om, säger Rios polischef Fernando Veloso.

Slog sönder toadörr

I stället ska simmarna själva ha hamnat i bråk med en vakt sedan de haft sönder en toalettdörr på en bensinstation. Simmarna vägrade betala för skadegörelsen och då hotade vakten dem med pistol tills polisen kom.

– Övervakningsfilmen visar inte någon typ av våld mot dem, säger Veloso.

Simmarna ska ha lämnat i från sig motsvarande cirka 400 kronor för den trasiga dörren.

Lochte hann flyga hem från Rio innan de fyra belades med reseförbud. Han ber nu om ursäkt för skandalen.

"Jag vill be om ursäkt för mitt beteende förra helgen, för att inte ha varit mer försiktig och öppen med hur jag beskrev händelserna", skriver Lochte på Twitter.

Han uppger att han väntade med att kommentera händelserna till dess att det stod klart att hans lagkamrater skulle få resa hem till USA. Han erkänner inte att han ljög.

"Det är traumatiskt att vara ute sent med sina vänner i ett främmande land, med språkbarriären, och få en pistol riktad mot sig av en främling som kräver pengar. Men oavsett någon annans beteende den kvällen, borde jag ha varit mer ansvarstagande", skriver han.

Bentz och Conger stoppades på flygplatsen och förhördes av den brasilianska polisen innan de fick tillstånd att åka hem till USA.

USA ber om ursäkt

Enligt polischefen Veloso är det oklart om några misstankar ska väckas mot simmarna. Brotten som skulle kunna komma i fråga, falsk angivelse och skadegörelse, leder inte till fängelsestraff.

– Men det vore värdigt och ädelt av dem om de bad om ursäkt. Det enda de sade som var sant var att de var fulla, säger han.

USA:s olympiska kommitté ber om ursäkt för simmarnas beteende och uppger att, som den förstått det, en av idrottarna är skyldig till vandalism.

"Uppträdandet hos dessa idrottsmän är inte acceptabelt, inte heller representerar det värderingarna hos det amerikanska OS-laget", uppger kommittén i ett uttalande.

Internationella olympiska kommittén har inlett en utredning mot de fyra simmarna.