Fakta: Ryska dopningsskandalen

I början av november uppdagades den ryska dopningsskandalen. Internationella antidopningsbyrån Wada presenterade då en utredning som visade på systematisk dopning inom rysk friidrott. Wada stängde senare av det ryska dopningslaboratoriet, som enligt rapporten förstörde 1 400 dopningsprover för att dölja spår inför Wadas utredning. Den 13 november stängde internationella friidrottsförbundet IAAF av Ryssland från alla internationella tävlingar tills vidare.

Fakta: Arne Ljungqvist

Född: 23 april 1931.

Idrottskarriär: Höjdhoppare, SM-guld 1952, med i OS i Helsingfors 1952. Personligt rekord 2,01.

Yrkeskarriär, urval: Läkare 1959, prorektor Karolinska institutet (KI) 1977-1983, professor patologi KI 1981-1992, rektor GIH (Gymnastik- och idrottshögskolan) 1992-1996.

Idrottsuppdrag, urval: Ordförande i Internationella olympiska kommitténs (IOK) medicinska kommission 2003-2014, medlem i IOK 1994-, vice ordförande i internationella antidopningsbyrån Wada 2008-2013, ordförande i Internationella friidrottsförbundets (IAAF) medicinska kommitté och antidopningskommission 1972-2004, vice ordförande i IAAF 1981-1999, ordförande i Svenska friidrottsförbundet 1973-1981, ordförande i Riksidrottsstyrelsen 1989-2001.

Övrigt: Bildade Professor Arne Ljungqvist Anti-Doping Foundation 2012 (PALJF). Etablerar nu professur inom dopning på Karolinska institutet. Donationer: PALJF 1,75 miljoner kronor, Global Sports Development (stiftelse USA) 500 000 dollar (3,4 miljoner kronor), finansmannnen Carl Bennet 2 miljoner kronor, KI 2 miljoner kronor.

Arne Ljungqvist har hunnit bli 84 år och har lämnat många av sina formella uppdrag bakom sig. Men kampen mot dopning fortsätter. Och riktar sig numera mest utanför idrotten.

– Dopningsmissbruket är ett samhällsproblem, säger Arne Ljungqvist.

– I drotten har man i alla fall försökt, och ganska effektivt, bekämpa dopning. Men ute i samhället har det inte fått den uppmärksamhet det kräver. Det är ju en del av samhället och inte minst med den ökande konsumtionen av kosttillskott och ökande tillgången till droger på nätet . En tysk undersökning visar att 15 procent av kosttillskotten innehöll dopningsmedel utan att det stod på etiketten. Det läskiga är att ungdomar riskerar att få i sig sådant utan att veta om det.

För tre år sedan bildades stiftelsen Professor Arne Ljungqvist Anti-Doping Foundation. En gåva på 80-årsdagen från regeringen, Karolinska institutet, Sveriges olympiska kommitté och Internationella olympiska kommittén.

Professur på KI

Stiftelsens inriktning har varit dopningsproblematiken utanför idrotten. Och den blev startskottet till det som är på väg att bli världens första professur inom området. En donationsprofessur på Karolinska Institutet i Solna.

Omkring 9 miljoner kronor finns i kassan hittills. Ungefär lika mycket till behövs för att skapa en bestående professur. På onsdagen hålls ett donationssymposium på KI för att få in medel.

Varför en professur inom dopning?

– Den behövs för att det finns nästan ingen undervisning på universitetsnivå kring de här områdena, nästan ingen på skolnivå heller. Det finns nästan inga läromedel. Det här har blivit ett missbruksfält som inte har hanterats. Alla vet om problemet men väldigt lite forskning görs. Det här är tvärvetenskapligt, alltifrån psykologi, sociologi, medicin och statistik. Det gäller att skapa en tvärvetenskaplig resurs.

Fristående organ

Det var i den agendan som Ljungqvist var en av de som stod bakom en debattartikel i Dagens Nyheter nyligen om att antidopningsarbetet borde läggas utanför idrotten. I samma veva avslöjades dopningsskandalen i Ryssland, och även krav på en internationell oberoende organisation lyftes.

– En fristående organisation bör skapas. Inte i Wada (Internationella antidopningsbyrån). Wada kan inte både vara utförare och kontrollera sig, utan en fristående organisation under Wadas överinseende som gör kontrollerna.

– Och det är det jag efterlyser i Sverige, en fristående organisation som gör kontroller och levererar resultaten till de som ska besluta om följderna. Det är det man skulle ha haft i Ryssland också.

Ett förräderi

Som en av världens främsta dopningsbekämpare under 40 år tar Ljungqvist illa vid sig av händelserna i Ryssland, där systematisk och statsstyrd dopning avslöjats.

– Det är ett förräderi mot allt som gjorts. Det arv man lämnar efter sig känns trampat på, säger han.