Fakta: Ryan Lochte

Född: 3 augusti 1984.

Längd: 188 cm.

Vikt: 88 kg.

Meriter: OS-guld på 4x200 meter fritt 2004, 2008, 2012 och 2016. OS-guld på 200 meter rygg 2008, OS-guld på 400 meter medley 2012. Dessutom tre OS-silver och tre OS-brons. 18 VM-guld, fem silver, fyra brons i långbana. 21 VM-guld, tio silver och sju brons i kortbana.

– Jag tar fullt ansvar för det, eftersom jag överdrev historien. Om jag aldrig hade gjort det, skulle vi inte vara i den här röran, säger Lochte till NBC, som släppt delar ur en intervju med OS-guldmedaljören.

Det var först efter det att polisen avslöjade lögnen – och sade att de fyra idrottsmännen hade tagits av en säkerhetsvakt och vägrat betala ersättning för att de vandaliserat en toalett på en bensinstation – som Lochte slutligen bad om ursäkt.

– Jag utelämnade detaljer. Jag utelämnade vissa saker, och jag överdrev vissa delar i berättelsen, säger Lochte i intervjun.

Simmarna belades med reseförbud i onsdags, men då hade Lochte redan hunnit lämna landet. De övriga tre – Gunnar Bentz, Jack Conger och Jimmy Feigen – förhördes av polisen i Rio men kunde senare åka hem till USA.

Lochte säger att han kände att han svikit sina lagkamrater när han var hemma och de satt i förhör.

– Jag ville vara där, liksom, jag vill inte att de ska tro att jag lämnade och övergav dem, eftersom de är mina lagkamrater, säger han.

Han uppger att han väntade med att kommentera händelsen till dess att det stod klart att hans lagkamrater skulle få resa hem till USA.

Internationella olympiska kommittén har inlett en utredning mot de fyra simmarna.