Fakta: Möten med Danmark på 2000-talet

28 mars 2015: 1–0 till Danmark på Parken, träningslandskamp.

Mål: 1–0 Daniel Agger (90:e minuten, straff).

11 november 2011: 2–0 till Danmark på Parken, träningslandskamp.

Mål: 1–0 Nicklas Bendtner (35), 2–0 Michael Krohn-Dehli (80).

10 oktober 2009: 1–0 till Danmark på Parken, VM-kval.

Mål: 1–0 Jakob Poulsen (79).

6 juni 2009: 1–0 till Danmark på Råsunda, VM-kval.

Mål: 1–0 Thomas Kahlenberg (22).

8 september 2007: 0–0 på Råsunda, EM-kval.

2 juni 2007: 3–0 till Sverige på Parken.

Sverige tilldömdes segern vid ställningen 3–3 efter att en supporter rusat in på planen för att attackera domaren Herbert Fandel sedan Markus Rosenberg fått en straff tilldömd när Christian Poulsen slog svensken i magen. Mål: 0–1 Johan Elmander (7), 0–2 Petter Hansson (23), 0–3 Johan Elmander (26), 1–3 Daniel Agger (34), 2–3 Jon Dahl Tomasson (62), 3–3 Leon Andreasen (76).

22 juni 2004: 2–2 på Bessa-stadion i Porto, Portugal, EM-gruppspel.

Mål: 1–0 Jon Dahl Tomasson (28), 1–1 Henrik Larsson (47), 2–1 Tomasson (66), 2–2 Mattias Jonson (89).

26 april: 1–0 till Sverige på Parken, träningslandskamp. Mål: 1–0 Jörgen Pettersson (38).

Friends Arena på lördag. Parken i Köpenhamn tre dagar senare. Det är speldagarna för det skandinaviska derbyt mellan Sverige och Danmark. Landslagen har varit samlade sedan i måndags och varje dag har spelarna fått svara på frågor om motståndaren.

Någon smutskastning har det dock inte varit tal om.

Några av spelarrösterna från samlingen i Stockholm och i Helsingør.

Marcus Berg om mittbackarna Daniel Agger och Simon Kjær:

– De är otroligt bra men, utan att starta något, Agger har ju inte varit riktigt så stabil som han har varit innan. Men han är en otroligt bra spelare. Det är (Simon) Kjær också. De har spelat mycket ihop så pass länge, så det kommer bli tufft. Men vi vet vad de har för svagheter och förhoppningsvis kan vi utnyttja det, säger han.

"Bra bild"

Om kartläggningen av Danmark:

– Vi har fått en ganska bra bild av dem, sedan vet vi inte hur de kommer att ställa upp här. Det är en liten annan innebörd nu och de startar borta. Tror inte att de kommer att gå lika mycket framåt, framför allt med deras ytterbackar som de annars gör ganska extremt.

– Men om de gör det finns det mycket yta bakom dem. Även Agger och Kjær, som hellre trycker på än springer hemåt, kan det finnas yta bakom. Det hade varit bra för oss.

Simon Kjær om den danska defensiven, som inte har släppt in något mål på fem matcher mot Sverige:

– Vår defensiv har alltid varit en styrka och det är något vi ska värna om. Håller man nollan har man alltid minst en poäng, säger han.

Om Zlatan Ibrahimovics måltorka, han har aldrig lyckats näta mot danskarna i sin karriär och den mållösa sviten är nu uppe i sex matcher och totalt 468 minuter:

– Men man ska komma ihåg att Zlatan är Zlatan. Visst är en fysisk spelare bättre att möta än en liten teknisk, men sedan är Zlatan så duktig och är på den nivå han är på. Det handlar för oss om att han inte ska nå den nivån. Stå kompakt och ge honom så få chanser som möjligt. Och hoppas att han har en halvdålig dag, säger Kjær.

Bendtners svenskkoll

Anfallaren Nicklas Bendtner om det svenska mittlåset med Andreas Granqvist och Mikael Antonsson:

– Jag vet mycket om alla spelare i det svenska laget. Det är normalt att veta mycket om spelare som är från ett land så nära oss, säger han.

Martin Olsson är en annan svensk försvarare som kommer att drabba samman med Bendtner.

– Bra spelare. Bendtner är stark i luftrummet, han är van att spela i stora ligor, säger han och fortätter att prata om Christian Eriksen.

– Eriksen gäller det att gå tajt på, inte bara en och en utan som lag. Vi ska hjälpa varandra. Är vi tajta på dem och aggressiva kommer de förhoppningsvis inte att kunna spela sitt spel.

TT: Kommer försvarsspelet att avgöra de här två matcherna?

– Inte bara försvarsspelet, det tror jag inte. Det avgörs på hela planen. Är vi hundraprocentiga, har vi en stor chans.

"Vara beredda"

TT: Hur mycket spelar bortamålsregeln in?

– Inget jag vill tänka på. Det gäller att vinna hemmamatchen först och så får vi ta det efter det. Det är inget man tänker på innan matchen.

TT: Vad förväntar du dig av Danmark på Friends?

– Antingen aggressiva, kommer ut och pressar oss, eller så kommer de att sitta tillbaka. Vi får se. Det är ju en match till, de kanske inte vill pressa så högt. Vi kommer att vara beredda på båda.