Fakta: Mikael Lustig

Född: 13 december 1986 i Umeå.

Längd: 189 cm.

Position: Försvarare.

Klubb: Celtic.

Tidigare klubbar: Sandåkerns SK, Umeå FC, Gif Sundsvall, Rosenborg.

Landskamper/mål: 46/2.

Aktuell: Tillbaka som ordinarie högerback efter en skadefylld tid. Lär få mycket att göra med Christian Eriksen i lördagens playoff mot Danmark på Friends Arena. Returen spelas på parken i Köpenhamn på tisdag.

Spelare efter spelare har under veckan pekat ut den offensive danske mittfältaren som det stora hotet – och spelaren de gärna sett i det svenska landslaget. En spelartyp Sverige saknar, en spelartyp danskarna vet kan ta Morten Olsens gäng till Frankrike nästa sommar.

Högerbacken Lustig ska ställa sig i vägen, måste stå i vägen om Olsen väljer att spela Eriksen till vänster på mittfältet. Men det är inte säkert. Eriksen är lika bekväm och skicklig i rollen som central offensiv mittfältare, som en "tia" bakom Nicklas Bendtner.

– Alla vet att det är en fantastiskt duktig fotbollsspelare, men det är inte så att vi speciellt gått in och tittat extra noga på hur han rör sig och spelar.

"Oerhört smart"

– Han är oerhört smart, en duktig passningsspelare.

Eriksen kan slå frisparkar också. En prickskytt från distans, gärna med hårt skruvade bollar. Det kräver disciplin och tajming i duellerna att inte ge honom lägen.

– Vi vill inte ge bort några onödiga frisparkar. Samtidigt måste vi vara aggressiva runt straffområdet, säger Lustig.

I dagens elitfotboll lämnas ytterst lite åt slumpen. Med teknikens hjälp kan motståndarens styrkor och svagheter, kollektivt och individuellt, skärskådas in i minsta detalj.

Sverige har en klar bild av Danmark. Och vice versa. Då blir överraskningsmomenten desto viktigare.

– Absolut, det kan det vara. Ibland, i såna här matcher, måste man göra något annat för att chocka motståndaren. Annars gäller det att hålla huvudet kallt, det är verkligen två speciella matcher, säger Lustig.

På läktaren 2007

Eller som han förklarade rivaliteten för en utsänd engelsk reporter:

– Det är som England mot Skottland. Många möten som har varit speciella.

Reportern nickade. Han förstod.

Lustig matade på, informativt.

– Matchen 2007, förstås, när vi ledde med 3–0 och det blev 3–3 och allt hände, en galen match (den svenskan straffen, fylledansken, domare Fandel som bröt matchen). Jag stod på läktaren då, hade spelat med U21-landslaget. Och så EM 2004, 2–2-matchen.

– Det har varit många möten genom historien.

Till raden av klassiska nagelbitare läggs nu dubbelmötet om en plats i EM till sommaren.

– Det känns som "fifty-fifty", säger Lustig.

I en intervju med Aftonbladet gick förre landslagsstjärnan Fredrik Ljungberg ut och tyckte synd om Zlatan Ibrahimovic som får bära en så stor börda i dagens landslag.

– Jag kan hålla med. Stjärnor har vi väl inte så där ute i Europa, det var bättre förr. Vi har gjort Zlatan till en stor spelare och ledare. Han får ta mycket ansvar och det är vårt sätt att spela.

– Vi andra som är med jobbar stenhårt och förhoppningsvis ska det räcka.