Bakgrund: "Operation biltvätt"

Grunden till missnöjet med Dilma Rousseff och hennes regering ligger i den ekonomiska inbromsning som började 2012, och som sedan dess utvecklats till en djup ekonomisk kris.

Den gigantiska korruptionshärvan runt det statliga oljebolaget Petrobras gäller mutbrott under åren 2003–2010 då Lula da Silva var president. Dilma Rousseff var samtidigt styrelseordförande i det statsägda oljebolaget. En del av pengatvätten sköttes från en bensinstationskedja, något som gett utredningen dess smeknamn "Operação lava-jato" – Operation biltvätt.

Dilma har inte riktigt nåtts av muthärvan i sig, utan anklagas "bara" för att genom tillfälliga lån från statliga banker ha snyggat till statsfinanserna inför det senaste valet.

Fakta: Den politiska krisen i Brasilien

Grunden till missnöjet med Dilma Rousseff och hennes regering ligger i den ekonomiska inbromsning som började 2012, och som sedan dess utvecklats till en djup ekonomisk kris.

Rousseffs regering paralyserades dessutom politiskt när den tidigare regeringspartnern, mittenhögerpartiet PMDB, i mars hoppade av samarbetet och gick i opposition.

Riksrättsprocessen mot Dilma Rousseff grundas däremot på anklagelser om att hon sminkat över budgetunderskott med lån från statliga banker inför valet 2014.

Den 12 maj röstade senaten med siffrorna 55 mot 22 för att ställa presidenten inför riksrätt. Rättegångsprocessen kan ta upp till 180 dagar. Under den tiden är Dilma Rousseff avstängd från presidentposten och landets styrs i stället av vicepresidenten Michel Temer, som bildat ny regering med sitt parti PMDB i spetsen.

För att Rousseff ska avsättas permanent krävs att två tredjedelar i senaten finner henne skyldig.

Fakta: Brasiliens ekonomi

Brasiliens BNP backade 5,4 procent i första kvartalet 2016. Förra året backade BNP med 3,8 procent.

Budgetutfall (exklusive räntebetalningar): –2,5 procent av BNP maj 2016, –0,9 procent av BNP 2015.

Nominell budget: –10,1 procent av BNP maj 2016, jämfört med –8,2 procent av BNP 2015.

Arbetslösheten låg på 11,2 procent i maj 2016. I december 2014 var siffran 6,5 procent.

En dollar (USD) är 3,27 reals (22 juni) vilket är på samma nivå som för ett år sedan. I januari 2014 kostade en dollar 4,04 reals.

Källa: IBGE (Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística), Banco Central do Brasil, Bloomberg.

Mariana Gome vandrar längs Rio de Janeiros klassiska strand Cobacabana där vågorna rullar in på sanden. Suckar, drar handen genom håret och skakar på huvudet som svar på frågan om vad OS, som nu har inletts i Rio de Janeiro, betyder för hennes land.

– Inget. Jag bryr mig inte och OS kommer inte att göra Brasilien till ett bättre land. Det har gått för långt med allt.

Desto mer positiv är 45-årige Leando Gonzales. Han ler, slår ut med armarna och pekar på havet, höghusen och bergen som omger stranden.

– Rio är det bästa stället i hela världen och OS är bra för landet. Från det här läget kan det bara bli bättre, säger han.

Pessimisterna dominerar

I en mätning inför spelen spådde 60 procent av de tillfrågade brasilianarna en dyster framtid. Majoriteten i studien svarade att de tror att OS kommer att få mer negativa följder än positiva, rapporterar AFP.

– Ett OS där Brasilien får beröm för sitt välordnade arrangemang skulle kunna bryta de dåliga nyheterna, och visa att landet ändå klarar av att genomföra ett sådant stort arrangemang. Men det är ett stort vågspel, säger Fredrik Uggla, professor i Latinamerikakunskap.

Inför spelen riktades kritik mot att OS-byn inte var färdig, risken för brottslighet är hög och efter terrordåd i Europa har säkerheten haft hög prioritet. Ett illa genomfört OS skulle däremot bekräfta landets problembild, enligt Uggla.

Han beskriver ett land som för några år sedan äntligen tycktes ha klivit in en ljusnande framtid. Som jobbade med att bekämpa ojämlikhet och fattigdom, som uppnådde en ekonomisk situation som var länge eftersträvad, med en populär president i Lula da Silva.

Reformer fick till exempel följden att den extrema fattigdomen sjönk från 7,6 procent till 3,6 procent av befolkningen under perioden 2004 till 2012.

– Sedan kom ett snabbt brutalt fall som kanske inte var helt oväntat.

Fler skeptiker

När världsekonomin saktade in och råvarupriserna sjönk drabbades Brasilien hårt, och gick ner i en mycket djup recession och ökad arbetslöshet. Krisen förvärrades av såväl korruptionsskandaler som zikaviruset.

– I dagens läge hade man nog inte ansökt om OS. Det hade nog setts som ett för stort vågspel. Men det gick hand i hand med den nya självbilden. Och när man fick både fotbolls-VM och OS var det en bekräftelse på att Brasilien blivit något nytt och bättre.

Och pessimismen bland invånarna har ökat. Före fotbolls-VM var fler tillfrågade i mätningen, 43 procent, optimister och 40 procent pessimister enligt AFP. Att sedan hemmanationen förnedrades och åkte ut i semifinalen efter 1–7-förlusten mot Tyskland gladde förstås ingen.

Borgmästaren Eduardo Paes skakade av sig det nedslående resultatet i den senaste mätningen, och sade tidningen Estado:

– Människorna kommer att förstå storheten av en olympiad. Staden Rio och dess befolkning får redan fördelar av OS som innebär en stor framgång och en seger för staden.