Markus Rosenberg beskrev 1–0-segern på hemmaplan mot Sjachtar som "den perfekta matchen". MFF lyckades då kombinera ett aggressivt försvarsspel med sylvassa omställningar, och det spelade ingen roll att det var Sjachtar som dominerat matchen.

Matchbilden förväntades bli densamma i Lviv, 130 mil väster om Donetsk dit Sjachtar numer är förvisade på grund av det oroliga läget i hemregionen, och Åge Hareide skickade ut exakt samma manskap med exakt samma instruktioner som sist.

Men den här gången höll det inte.

– De är rätt mycket rappare i dag än vad de var hemma hos oss och vi är inte alls där vi ska vara. Vi får jobba stenhårt hela tiden, säger Wiland till TV3.

Lewicki knockad

Den första smällen kom redan efter 10 minuter när Oscar Lewicki knockades av Taras Stepanenko, när båda gick tufft in i en duell. Stepanenkos armbåge träffade Lewicki på hakan. MFF-mittfältaren såg ut att förlora medvetandet en stund, och sjukvårdarna satte på honom en nackkrage innan han fördes av planen på bår.

En kraftig hjärnskakning lyder domen, vilket kan innebära att Lewicki missar Sveriges playoff-matcher mot Danmark.

Tre poäng för MFF hade betytt en säkrad tredjeplats i gruppen och därmed allra minst spel i Europa League-slutspelet till våren. Men det var inte ens nära.

– Vi gjorde för många fel, säger tränaren Åge Hareide till TV3.

– Vi tappade lite i andra, där vi fick en tidigt straff emot oss. Det gjorde att vi fick uppförsbacke.

Hemmalaget satte 1–0 i den 29:e minuten efter att Oleksandr Hladkyj snappat upp sin egen retur.

I paus tvingades även Jo Inge Berget kliva av efter att han krockat med Dario Srna i slutet av den första halvleken.

Árnason utvisad

Två minuter in på den andra halvleken ökade hemmalaget på ledningen till 2–0 på straff, efter det att Kári Árnason dragit ner Alex Teixeira och Dario Srna placerat in bollen bakom Johan Wiland.

Inbytte Eduardo nickade in 3–0 i den 55:e minuten efter det att Árnason misslyckats med att rensa bollen bort från Malmös straffområde, och 4–0 kom sedan Malmöspelarna gett bort bollen till Srna på vänsterkanten och Alex Teixeira till slut stött in en ny Wiland-retur.

– Vi var inte beredda. De vred upp tempot jämfört med matchen i Malmö. Jag tycker att vi skulle ha gått in i matchen med lite mer geist, sade Hareide till TV3.

– Vi försöker jobba med det. Vi är starka hemma, offensiva och det blir det motsatta på bortaplan. Vi måste bli bättre där.

Förlusten innebär att MFF och Sjachtar nu båda står på tre poäng med två matcher kvar att spela. I dem möter MFF först Zlatan Ibrahimovics Paris Saint-Germain hemma och sedan Real Madrid borta.

– Nu har vi absolut ingenting att förlora. Nu är det bara att köra och försöka gå ut och ta en poäng. Har man tur och träffar rätt den dagen så kanske man kan ta någon poäng mot ett topplag, säger Wiland.

I slutet av matchen drog Kári Árnason dessutom på sig sin andra varning och visades ut. Det innebär att han är avstängd i hemmamatchen mot Paris Saint-Germain.