Faktum är att Malmö inte hade vunnit en bortamatch mot Djurgården i SHL på tio år.

Men i år har skåningarna, med nio nyförvärv och ny tränare i Peter Andersson, fått en flygande start på säsongen. Efter två raka hemmasegrar – Frölunda (3–2) och Karlskrona (3–0) – tog Malmö sin tredje raka vinst i årets första bortamatch.

– En bra bortamatch. Vi vet att Djurgården är tufft att möta, och framför allt att vinna här på Hovet är svårt, säger forwarden Robin Alvarez.

Och han vet. Inför den här säsongen vände han tillbaka hem till Skåne efter två säsonger i Djurgården, där han i fjol med och vann alla matcher mot Malmö.

– Man flyger ju. De har en jäkla fart här. Så det är kul att komma hit och ta tre poäng, säger han.

Många utvisningar

Malmö-spelarna hade visserligen problem med att hålla sig på isen i den första perioden – tre raka utvisningar innan det ens hade gått tio minuter av matchen var en ren bjudning till hemmalaget. Men Djurgården lyckades inte alls med sitt powerplay-spel i sin första match på hemmaplan den här säsongen och i stället var det spelskickliga Malmö som vaskade fram chanser så snart man var fulltaligt. Det var också Malmö som tog ledningen när Andreas Thuresson fick läget och distinkt sköt upp pucken i krysset.

Ett bättre Djurgården i den andra perioden skapade mer och lyckades också kvittera inför de 7 659 personerna på Hovet när 19-årige Jonathan Davidsson, målskytt även i premiären mot Leksand, sköt in 1–1.

Men Malmö hade ett spelmässigt övertag och det andra målet hängde i luften. Drygt tre minuter innan paus skapade gästerna ett jättetryck där Ilari Filppula först sköt pucken i målramen innan den gick ut till danska nyförvärvet Nichlas Hardt som prickade in 2–1.

För lite skott

Djurgården forcerade för en kvittering i slutminuterna av matchen, men Malmös försvarsspel fortsatte att vara prickfritt.

– Vi är okej i dag, men vi saknar lite fart i mittzon och har svårt att få snurr i anfallszon. Sen skulle man ju önska ett lite vassare powerplay, då hade det kanske sett lite annorlunda ut på resultattavlan med. Det blir alldeles för lite skott, säger Djurgårdstränaren Robert Ohlsson.

Malmö toppar nu SHL-tabellen och frågan är hur bra laget egentligen är.

– Jag tror absolut att vi är bättre än förra året. Vi spelar bra helt enkelt, och vi var effektiva i dag. Sen hade vi en del chanser till, jag också. Men att vinna här är starkt, säger Robin Alvarez.