Efter två missade matcher var mittfältaren tillbaka i den svenska startelvan. Och Emil Forsberg visade att han är där för att stanna. 24-åringen inledde till höger men gled ofta in centralt på Friends Arenas gräsmatta och hotade det danska försvaret på många olika sätt.

– Det gick okej. Jag kan spela bättre. Det var en stor match och jag ville vara så bra som möjligt, sade han blygsamt.

Bra var nämligen en bit ifrån hans prestation.

Forsberg, som valdes till matchens bäste spelare, tog hand om hela sin kant, hotade på djupet – både längs kanten och centralt – och stod för en stark insats trots lite speltid i klubblaget Leipzig.

Första målet

I slutet av första halvleken gav allt slit resultat.

Inspelet från Mikael Lustig var perfekt, mittfältaren drog till direkt – och hittade målvakten Kasper Schmeichels bortre hörn.

– Det var kul att göra mål och hjälpa laget, sade han.

Fullträffen var Forsbergs första i A-landslaget.

– Fantastiskt. Något som jag har drömt om i hela mitt liv.

"Spelade bra"

Pausvilan gjorde att inte att han slog av på farten. Redan efter ett par minuter var återigen han på väg igenom Danmarks försvar, men stoppades den här gången av Thomas Kahlenberg.

Straffen tog Zlatan Ibrahimovic hand om och Sverige ledde med 2–0 efter 50 minuter på Friends Arena.

– Vi spelade bra när vi vågade hålla i bollen, rulla runt och det var då vi skapade bra lägen. Vi kunde ha gjort något mer, tycker jag, sade han.

– Vi pratade inför matchen om att ha mod, och det tycker jag att vi hade.

Något mer mål blev det dock inte för Sverige.

I stället reducerade Danmark, inhopparen Nicolai Jörgensen stötte in 1–2 med tio minuter kvar av, och det innebär att returen i Köpenhamn på tisdag blir betydligt mer spännande.

Men det är inget som oroar Emil Forsberg.

– Klart att vi hade önskat 2–0, men 2–1 är ett bra resultat, sade han.

– Det gäller att ha mod och veta att vi kan slå dem där borta. Det blir tufft, så klart, men vi vann med 2–1 och det är ett bra resultat.