Fakta: Publikskandaler i allsvenskan

25 april 2011: En assisterande domare träffas av ett knallskott i matchen mellan Syrianska och AIK och matchen bröts. Syrianska tilldömdes seger med 3–0 och AIK straffades även med böter på 150 000 kronor.

24 maj 2011: Ett knallskott kastas och en supporter springer in på Swedbank stadion, i samband med Skånederbyt mellan Malmö FF och Helsingborg, och attackerar HIF-målvakten Pär Hansson. Matchen bröts och Helsingborg tilldömdes senare segern med 3–0. MFF straffades även med böter på 150 000 kronor.

8 april 2013: Ett päron kastades in på planen på Stockholms stadion och träffade Mjällbys Gbenga Arokoyo, i bortamatchen mot Djurgården. Matchen bröts. Först beslutades att matchen skulle återupptas från den 38:e minuten, då Mjällby ledde med 1–0. Senare tilldömdes Mjällby segern med 3–0. Djurgården straffades även med böter på 15 000 kronor.

– Han greps inte i sin bostad utan på annan plats, säger polisens presstalesperson Ulla Brehm till TT.

Han misstänks för misshandel alternativt vållande till kroppsskada. Tidigare under dagen uppgav polisen att den misstänkte identifierats och vid 20-tiden i kväll anhölls han av åklagare, skriver Aftonbladet.

– Han är känd av polisen för våld kring fotbollsmatcher sedan tidigare, sade förundersökningsledare Claes Hagstrand till tidningen.

Knallskottet kastades mot planen och hamnade i närheten av den assisterande domaren Mathias Klasenius, som chockades, och som träffade MFF-avbytaren Tobias Sana.

Båda har polisanmält händelsen, Sana för att ha fått en känning i benet efter knallskottet, Klasenius för att ha fått problem med hörseln.

Klasenius säger till Sveriges Radio att det blev oerhört känslosamt när det inträffade, men att han nu mår bra.

Kan förlora med 0–3

Matchen bröts. Om det nu var en Blåvitt-supporter som kastade knallskottet ska, enligt fotbollens tävlingsbestämmelser, IFK Göteborg förlora matchen med 0–3.

– Det är huvudregeln. Sen finns det undantagssituationer, som att om det finns särskilda skäl kan matchen återupptas från den tidpunkt när den bröts. Och om det finns synnerliga skäl kan vi besluta att det uppnådda resultat, 0–0, ska gälla som slutligt resultat, säger Kerstin Elserth, ordförande i disciplinnämnden, till TT.

– Det finns alltså lite olika vägar att gå. Hur det blir när det gäller den här matchen kommer senare i vårt beslut. Och det kan i sin tur överklagas.

Hon säger att i bedömningen ska även räknas in om något lag ska få spela inför tomma läktare. Däremot kan man inte döma till böter.

– Det är en annan ordning, det är ett bestraffningsärende. Där har vi andra regler numera. Om en förening har gjort allting för att undvika att sånt här händer ska de inte bestraffas.

Skyndsamt ärende

Matchdelegaten och domaren Jonas Eriksson lämnar underlag från matchen till riksombudet, en tjänst som Fotbollförbundet nyligen införde, och som innehas av förbundsjuristen Anders Hübinette.

– Ambitionen är att jag skickar in en anmälan till disciplinnämnden helst redan i morgon. Sedan kommer disciplinnämnden att låta föreningarna yttra sig och sedan förhoppningsvis fatta ett beslut så snart som möjligt, säger Hübinette, som sent på eftermiddagen ännu inte fått in rapporten från matchdelegaten, bara domarrapporten.

Riksombudet har möjlighet att yrka på påföljd i ärendet innan han för det vidare till disciplinnämnden.

– Jag vill inte föregripa hur det blir nu innan jag har tagit del av allting, säger Hübinette.

– Vi kommer att ha vårt sammanträde så fort det går eftersom frågan gäller en match som avbrutits, säger Kerstin Elserth.