Fakta: Svenska fanbärare i sommar-OS

1906 Bruno Söderström, friidrott.

1908 Erik Granfelt, gymnastik.

1912 Robert Olsson, friidrott.

1920 Hans Granfelt, friidrott.

1924 Einar Rådberg, brottning, ledare.

1928 Bo Lindman, modern femkamp.

1932 Bo Lindman, modern femkamp.

1936 Bo Lindman, modern femkamp, ledare.

1948 Per Carlesson, fäktning.

1952 Bo Eriksson, fäktning.

1956 Gustav Adolf Boltenstern J:r (Stockholm), Per Carlesson, fäktning.

1960 William Grut, modern femkamp, ledare.

1964 William Hamilton, ridsport.

1968 Rolf Peterson, kanot.

1972 Jan Jönsson, ridsport.

1976 Jan Karlsson, brottning.

1980 Stig Pettersson, friidrott, ledare.

1984 Hans Svensson, rodd.

1988 Agneta Andersson, kanot.

1992 Stefan Edberg, tennis.

1996 Jan-Ove Waldner, bordtennis.

2000 Anna Olsson, kanot.

2004 Lars Frölander, simning.

2008 Christian Olsson, friidrott.

2012 Rolf-Göran Bengtsson, ridsport.

Det är kanske ingen stor grej i sig, det här med att gå först i ledet på fredagens invigning och hålla ordning på stången och flaggan. Men det är ett hedersuppdrag som många vill ha men bara en får. Och inte vem som helst. Sveriges olympiska kommitté ställer rätt höga krav.

Truppledaren Peter Reinebo förklarar.

– Det viktigaste är att det är en idrottare som kan personifiera OS-truppen och som man kan se som ett föredöme. En bra idrottare och en stor person. Det är nummer ett. Sedan kommer olympiska meriter. Ju mer sådana, desto större chans. Och nummer tre är olympiska framgångar. Det är en fallande skala.

– Men det ska vara en person som man med hjärtat kan säga är en representant för Sverige som idrottsnation och för OS-truppen, säger Reinebo.

Alshammar har tid

På torsdag eftermiddag avslöjas vem som får uppdraget på Maracanã-stadion på fredag. De hetaste tipsen är Stenson, Alshammar, seglaren Max Salminen och dressyrryttaren Tinne Vilhelmson Silfvén, som gör sitt sjunde OS. Alshammar sade till TT nyligen att hon är tillgänglig.

– Jag är mest van vid att se invigningen på tv, men det har varit mest av praktiska skäl att jag har simmat första dagen. Men det gör jag inte nu, så jag har ett ganska lätt schema.

Alshammar blir historisk som den första kvinnliga simmaren som gör sex OS. Hon debuterade redan i Atlanta 1996. En sak som talar för henne eller Vilhelmson Silfvén är att män burit flaggan vid de senaste tre senaste sommarspelen (Aten, Peking och London).

Liten svensk trupp

Den här gången leder fanbären en ovanligt liten skara svenska aktiva och ledare.

– De större lagen, som ger volym, kommer inte att gå eftersom de spelar lördag och söndag. Jag hoppas att vi kommer att vara ett 30-40-tal, säger Reinebo.

SOK har regeln att ingen som ska tävla inom 48 timmar är med på den krävande invigningen. Med transport, väntan, deltagande och transport tillbaka till OS-byn går det åt en arbetsdag. Dessutom är många ur truppen ännu inte på plats i Rio.

– Vi kan heller inte fylla på med ledare som tidigare. IOK vill förkorta det hela eftersom intåget tar för stort utrymme av invigningsceremonin. Bara en ledare per idrott får gå numera, säger Reinebo.