Håll koll på...

1. Tingsryds AIF

Dackeupproret 2.0. Det här bonnalaget från lilla Tingsryd i Småland har överraskat allt och alla som nykomlingar i allsvenskan. Nu slåss de om en plats i hockeyns högsta serie SHL. Det enda laget jag bryr mig om nuförtiden. 

2. Luleå HF dam

Det är hockeyfeber i Luleå och det är damerna som orsakar den. Visst, herrarna är klara för slutspel, men det är damerna som har bäst chans att gå hela vägen. Kan locka över 3000 åskådare till semin mot AIK. Häftigt! 

Varför är det så?

– För att all hockey som spelas nu är helt avgörande. Det långa seriespelet är avslutat, nu är det slutspel och kvalspel som gäller. Alla matcher betyder hur mycket som helst, för att inte säga allt. Och det betyder ångest förstås. Det är på liv och död hela tiden. Vinna eller försvinna. Det finns en rytm och en slängig dramaturgi i det där som jag inte kan värja mig emot.

►LÄS MER: Marcus Leifby: 5 anledningar till att Fifa borde upplösas

Vad är det?

– Känslan av att allt kan avgöras precis när som helst. En sargstuds. Ett felskär. En icing. På en fotbollsplan finns det döda ytor, där man kan få en andningspaus, det existerar inte i ishockey. Det är så kort väg mellan målen. Och stämningen i de här instängda arenorna blir därefter. Kompakt, ångestladdad och irriterad.

►LÄS MER: 5 skrällar som jag aldrig kommer att glömma

Vad har hockeyn som fotbollen saknar?

– Matchserier och den där helt avgörande matchen. En ”game 7”. Och så klart – sudden death. Ett av idrottens häftigaste – och mest vedervärdiga – moment. Förlängningen där första målet avgör och där man spelar tills det kommer, oavsett hur lång tid det tar. Och vilka vinner då? – Skellefteå vinner SHL, Luleå tar hem damernas Riksserie.