Fakta: Henok Goitom

Ålder: 31 år. Född den 22 september 1984 i Solna.

Position: Anfallare.

Moderklubb: Inter Orhoy.

Karriär: Vasalund/Essinge, Udinese, Ciudad de Murcia, Real Murcia, Valladolid, Almería, AIK.

Landskamper/mål: 2/1 (för Eritrea).

Anfallaren Henok Goitom, 31, lämnar AIK fotboll. Parterna har inte kommit överens om en förlängning.

"Vi har tittat på ekonomi, kontraktslängd och även diskuterat tiden efter spelarkarriären. Under den processen har det växt fram att det äventyr som erbjuds utomlands inte kan matchas av AIK", säger klubbens sportchef Björn Wesström i ett pressmeddelande.

Målfarlig

Goitom gjorde 18 mål för AIK i årets allsvenska, den bästa noteringen sedan 1954–55 då Kurt Hamrin nätade 22 gånger för klubben. Den 31-åriga anfallaren kom till AIK sommaren 2012 och gjorde 52 mål på 114 tävlingsmatcher för laget, bäst under 2000-talet.

"Henok har på många plan gjort ett avtryck i AIK. Hans personlighet, hans engagemang och hans fotbollsegenskaper har gjort klubben bättre", säger Wesström.

Det förra Italien- och Spanienproffset söker sig nu utomlands på nytt. Enligt Aftonbladet och Expressen har klubbar i Kina, Japan och Mellanöstern visat intresse för den eritreanska landslagsmannen.

"Det är inte många möjligheter man får i livet att leva i en ny kultur och få ta del av ett nytt och annorlunda sätt att se på fotboll. Jag vill ge mig själv den sista möjligheten nu när jag har passerat 30 år", säger Goitom.

Markkanen tillbaka

På torsdagskvällen gjorde AIK klart med en forwardsvärvning som om möjligt ska fylla en del av tomrummet efter Goitom. 24-årige finländaren Eero Markkanen återvänder till Solnaklubben efter drygt ett år på vift, först i Real Madrids B-lag och sedan i finländska RoPS. AIK ville värva tillbaka den storväxte anfallaren redan när han gick till RoPS i somras, men fick ingen dispens efter att det svenska transferfönstret hade stängt.

"Eero har exceptionella egenskaper i sin fysik och sin teknik. Det ger lagbygget 2016 en ny dimension att tillföra de egenskaperna till laget. Eero var en spelare med mycket potential när han kom till AIK första gången, han har fortfarande mycket potential och nu är han även mer erfaren", säger Björn Wesström i ett pressmeddelande.

Eero Markkanens nya kontrakt gäller till och med 2018.