Fakta: Ida Marko-Varga

Född: 10 mars 1985.

Bor: Malmö.

Från: Staffanstorp.

Klubb: SK Triton.

Meriter: Långbana: EM-brons 400 m frisim (2008), EM-brons 800 m frisim (2002). Kortbana: VM-brons 400 m frisim (2006), VM-brons 800 m friism (2004). OS-meriter: Aten 2004: 8:a på 4x200 m frisim, Peking 2008: 8:a på 4x200 m frisim, 16:e på 200 m frisim, 11:a på 4x100 m frisim, 2012: Laget på 4x100 m frisim diskades på grund av överväxling.

Fakta: Lagkapperna på OS

Sverige ställer upp i samtliga tre lagkapper på damsidan på OS.

Troliga uppställningar:

4x100 m frisim: Sarah Sjöström, Michelle Coleman, Ida Marko-Varga, Louise Hansson. Sverige kom fyra på VM i Kazan 2015, då simmade Magdalena Kuras (ej uttagen till OS i laget) i stället för Marko-Varga. Joker i laget är Therese Alshammar som är uttagen till 50 m frisim, men hon har hittills bara sagt att hon kan tänka sig vara reserv.

4x200 m frisim: Sarah Sjöström, Michelle Coleman, Ida Marko-Varga, Louise Hansson. Sverige slutade fyra på VM i Kazan med just detta lag. Ida Marko-Varga hade varit sjuk strax innan.

4x100 m medley: Michelle Coleman (rygg), Sarah Sjöström (fjäril), Jennie Johansson (bröst), Louise Hansson (frisim). Sverige tog silver på VM Kazan med detta lag. Men det skulle kunna formeras på flera olika sätt: Coleman skulle gärna simma frisim, men Ida Lindborg är fortfarande en bit bakom för att knipa ryggsimsplatsen. Louise Hansson har simmat snabbt tidigare, men har haft det lite tyngre under året samtidigt som Ida Marko-Varga simmat snabbare och möjligen skulle kunna utmana och frisimsplatsen så länge Coleman simmar rygg.

Ida Marko-Varga har tillhört Sveriges seniorlandslag sedan hon var 13 år. Nu är hon 31 – och starkare än någonsin inför sitt fjärde OS där hon siktar på medaljer med lagkappslagen.

Sedan OS i London har sonen Vincent kommit in i bilden, när han föddes sommaren 2013 fanns det inte på kartan att fortsätta landslagssatsningen.

Men hon tänkte om.

– Det känns jätteskönt, jättekul. Jag tror att det har att göra med att jag är mer lugn, har familj, mår bra i livet på ett annat sätt. Och jag känner mig starkare i kroppen, säger Ida Marko-Varga som befinner sig på Centralbadet i Norrköping.

Nära personligt rekord

Snart gick simningen bättre och bättre, och på SM simmade 31-åringen den här veckan 200 meter frisim snabbare än hon gjort på åtta år med tiden 1.59,19, vilket inte är speciellt långt ifrån hennes personbästa 1.58,21.

– Det var så skönt, jag visste att jag hade det i mig. Loppet kändes skönt, jag fick bra hjälp av Sarah (Sjöström) de första 100, jag tänker att jag måste vara med ut om jag ska ha en chans, och hoppas att jag håller sista 50, och det gjorde jag.

Sonen Vincent finns med i Norrköping. När OS-simmarna får sina stora klädväskor hjälper han till och drar en rullväska som är större än treåringen själv.

– Det är ju Vincent som är viktigast för mig, det är inte simningen som innan kunde betyda väldigt mycket. Man kan inte tänka bara på sig själv hela tiden, det går inte.

TT: Har simningen någonsin varit roligare?

– Jag hade ju väldigt kul när jag var ung också, fram till 14-15, sen började ångesten komma och den har varit svår att bli av med. Så nu känns det lite som att man är tillbaka till hur det var när man var mindre, att man bara kör.

Brukar lyfta på mästerskap

De snabba tiderna på SM lovar gott inför OS, där Ida Marko-Varga känns given för två av tre lagkapper (4x200 och 4x100 meter frisim).

– Vi är många som slåss om 4x100, men just nu ser det ju ljust ut för mig, säger Marko-Varga, som har den tredje snabbaste tiden av svenskorna i år.

Medleylagkappen kan ställas upp på olika sätt, men det troliga är att Louise Hansson, som simmat den bra tidigare, får frisimssträckan.

På SM är ingen simmare toppad, men Ida Marko-Varga simmar ändå fortare än på länge. Och det lovar gott, hon känner sig själv och vet att hon ofta persar på mästerskap.

– Ja, haha. Då hoppas jag att det går ännu fortare på OS.