Fakta: Tyska mästerskapsmedaljer

Tysklands fotbollsdamer har en lång och gedigen meritlista från de stora mästerskapen.

Meritlistan: OS-guld 2016. OS-brons 2000, 2004 och 2008. Totalt åtta EM-guld (1989, 1991, 1995, 1997, 2001, 2005, 2009, 2013), två VM-guld (2003 och 2007) samt ett VM-silver (1995).

Fakta: Dzsenifer Marozsan mot Sverige

Dzenifer Marozsáns landskamper mot Sverige:

Mars 2012, Algarve Cup. Tysk seger 4–0, Marozsán satt på bänken hela matchen.

Juli 2013, Göteborg, EM-semifinal. Enda målskytt i 1–0-segern.

Oktober 2014 i Örebro, träningsmatch. En av målskyttarna när Tyskland vann med 2–1.

Mars 2015, Algarve Cup. Svensk seger 4–2, Marozsán en av de tyska målskyttarna.

Mars 2015, Algarve cup: Tysk seger 2–1, Marozsán inbytt i halvtid men inget mål.

Juni 2015, VM i Ottawa, åttondelsfinal. Tysk seger 4–1, Marozsán en av målskyttarna.

Augusti 2016, OS-final i Rio de Janeiro: Tysk seger 2–1, Marozsán målskytt och slog frisparken som ledde till det andra tyska målet.

Tyskland har varit en svensk mardrömsmotståndare i tio raka mästerskapsmatcher nu. Dzsenifer Marozsán har varit en starkt bidragande orsak.

Den 24-åriga tyskan verkar minst sagt trivas mot svenskt motstånd – hon har gjort mål på Sverige fem av de sex landskamperna hon funnits på planen.

Hon gjorde exempelvis enda målet i semifinalen när Tyskland slog ut Sverige ur hemma-EM 2013, blev målskytt i tyska 4–1-segern i åttondelsfinalen och stod för ett och ett halvt mål i OS-finalen.

"Dubbel mur"

Utöver det vackert inskruvade distansskottet var det Dzsenifer Maroszán som slog frisparken som via stolpen och Linda Sembrants ben innebar 2–0 till Tyskland.

– Sverige stod väldigt lågt och vi vet alla vad som krävs för att ta sig igenom en sådan dubbel mur, säger tyskan.

– Svenskorna var ständigt farliga, så fort de fick bollen gick det snabbt framåt. Men vi slog till i rätt ögonblick och slutade aldrig tro på att vi skulle vinna.

Men det var in i det sista ändå tveksamt om Dzsenifer Marozsán ens skulle kunna spela. Mittfältsstjärnan, en av de tyska nyckelspelarna de senaste åren, fick kliva av i halvtid i semifinalen mot Kanada. Men till finalen var skadekänningarna i ena låret tillräckligt lindriga för spel.

– Tekniskt sett är hon den bästa spelaren jag känner till. Hon är otroligt viktig för oss, säger avgående tyska förbundskaptenen Silvia Neid.

– Man hoppas alltid på ett genialt tillfälle, en pass eller ett skott, under matcherna.

"Grandios tekniker"

Den Ungernfödda Marozsán har bott i Tyskland sedan hon var fyra, då pappan Janos fick kontrakt med Saarbrücken. Dottern började i samma klubb och debuterade redan som 15-åring i bundesliga. Efter sju år i Frankfurt, som hon bland annat vunnit Champions League med, bytte hon i somras till Lyon i den franska ligan där hon bli lagkamrat med bland andra Caroline Seger.

Dzsenifer Marozsán står nu på 66 landskamper – och 30 mål. Och inget tyder på att målfarligheten kommer att minska. Silvia Neid, som nu kliver av förbundskaptensposten efter att ha lett Tyskland till OS-guld, VM-guld och två EM-guld, är imponerad.

– Hon har alltid varit en grandios tekniker, redan i unga år. Hon märktes redan då, en dominant spelare, säger Neid.

– Hon har haft en del skadeproblem, men alltid kämpat sig tillbaka. Jag tycker att hon blir bättre och bättre med åren. Hon är 24 nu, så om fyra år kommer hon att vara helt fantastisk.