Fakta: Senaste stora turneringarna

Tre Kronors resultat i de senaste stora turneringarna:

VM 2016: Kvartsfinal, ut mot Kanada.

VM 2015: Kvartsfinal, ut mot Ryssland.

VM 2014: Brons. seger över Tjeckien.

OS 2014: Silver, förlust mot Kanada.

VM 2013: Guld, seger över Schweiz.

Senaste World Cup, 2004: Kvartsfinal, ut mot Tjeckien.

Pittsburghforwarden är redan inne på vinnarspåret efter att ha varit med om karriärens höjdpunkt i juni då han blev Stanley Cup-mästare.

Nu ser han möjligheterna i World Cup också.

Efter två segrar och en förlängningsförlust vann Tre Kronor sin grupp och är favorit i semifinalen mot Europalaget.

Men då gäller det att sköta korten rätt och inte gå bort sig som i genrepet i Washington.

– Vi måste vara disciplinerade. Förra gången gav vi bort pucken alldeles för många gånger i mittzon och de är riktigt bra offensivt och gillar snabba spelvändningar. Så vi måste se till att vi är starka kring linjerna och inte ger bort pucken. Jag tror de hade åtta spelvändningar mot oss i den matchen, det får inte hända, säger han.

Ingen seger

Tre Kronor må ha en stolt historia med två OS-guld och nio VM-guld, men World Cup har hittills inte varit någon framgångssaga.

Sverige har bara nått final en enda gång, 1984. Då var bara tre av spelarna i dagens landslag födda – tvillingarna Henrik och Daniel Sedin och Henrik Lundqvist.

Senast Sverige var i semifinal var 1996 mot Kanada, svensk förlust med 2–3 efter förlängning. En match som Hörnqvist har minnen ifrån.

– Jag kommer ihåg när "Garpen" (Johan Garpenlöv, nu assisterande förbundskapten) sköt i stolpen i sudden death och sedan vände spelet och de vann. Det var länge, länge sedan. Vi får göra ett bra minne nu i stället, säger Hörnqvist.

Tagit kliv

Kanske blir det han själv som kan få svenska hockeysupportrar att minnas den här turneringen för alltid. Den 29-årige forwarden var het senast mot Nordamerika, precis som hela hans kedja.

Nicklas Bäckström, centern, är bäste svenske poängplockare hittills med ett mål och två assist, Filip Forsberg bröt måltorkan senast (1+1 sammanlagt) och Hörnqvist står på en assist men bidrar också med hårt slit framför motståndarmålet och skymningar.

Kedjan blir bättre och bättre för varje match.

– Ja, jag tycker senaste matchen var vår klart bästa match. Jag hade något skott där som gick mellan benen på målvakten och just utanför och både Filip och "Bäckis" gjorde varsitt mål. Det ska vi verkligen bygga på.

Men det finns annat också. Som att Henrik Lundqvist hittat toppformen direkt.

– Han har varit riktigt bra och det är det vi behöver om vi ska kunna gå till final. Jag tycker han är turneringens bästa målvakt och sedan har vi ruggigt starka backar.