Fakta: Charlotte Kalla

Född: 22 juli 1987, Tärendö.

Bor: Sundsvall.

Klubb: Piteå Elit.

Familj: Sambon Anders Svanebo (landslagsåkare).

Träningstimmar/år: 920.

Främsta meriter: Två OS-guld, tre OS-silver, två VM-guld, fyra VM-silver, tre VM-brons, 24 SM-guld, fyra världscupsegrar inklusive Tour de Ski 2008.

En vinter utan mästerskap och utan den gravida superstjärnan Marit Björgen är en vinter med möjligheter för Charlotte Kalla.

Fokus ligger på hela säsongen. Och i potten ligger den totala världscuptiteln.

Charlotte Kalla har aldrig fått kliva upp på pallen i den totala världscupen. Efter tio år kanske det är dags att ta klivet till och med allra högst upp.

– Jag har bara varit fyra. Eller bara och bara förresten... säger hon vid tisdagens skidforum i Solna.

– Jag känner mig mer redo än tidigare att kunna placera mig högt upp och köra en hel säsong med mycket tävlingar. Senast det var mästerskapsfritt (2011) hade det inte lossnat i den klassiska åkningen för mig, som det gjorde 2013. Det är ett annat utgångsläge nu.

Touren viktigast

Att hålla en hög nivå under en hel vinter är görligt. Alla vässa formen till Tour de Ski viktigast. Under säsongens program är prövningen vid årsskiftet det som världseliten värdesätter mest när ett VM eller OS inte finns på programmet och som också ger flest poäng i jakten på världscuptiteln.

Charlotte Kalla var en sensation då hon vann Tour de Ski 2008. Nu tillhör hon favoritskaran.

Det innebär inte att annat glöms bort i vinter.

– Jag har lust att åka fort fram mot touren, jag vill få med mig en bra känsla. Sedan är det viktigt med för-VM i Lahtis. Och det är speciellt med Stockholm och Falun, säger Kalla.

En tätplacering i totala världscupen kräver deltagande i många tävlingar. Och Kalla måste även köra en hel del sprintlopp för att samla poäng.

– Jag har en grundplan. Jag kommer inte köra helgen efter Tour de Ski, det är en sprinthelg. Och jag får väl fundera på hur det känns i Toblach där sprint går före distansloppet. I grundplanen är allt med.

Ingen SM-krock

Det gäller även SM i Piteå i januari, som för ovanlighets skull inte kolliderar med världscupen.

– Men jag får ta en diskussion med klubben om det blir aktuellt att köra alla fyra distanserna i SM.

På vägen till en ny framgång i Tour de Ski har Kalla hunnit med ett ytterligare utökat träningsschema. 920 timmar är inplanerade – varav mycket träning på snö.

Därför åkte hon ner till det nyss avslutade glaciärlägret i italienska Val Senales flera dagar före det övriga landslaget.

– Jag bestämde redan i våras att jag ville ha en längre period på snö i oktober. Jag vill vara mycket på snö, säger Kalla och räknar upp alla snöläger.

– I grunden är det mesta i träningen sig likt, jag hade några fler träningstimmar i somras än förra. Jag har provat att skruva upp träningen lite till.