Rory McIlroys år har inte varit en dans på rosor. Under en fotbollsmatch med några kompisar i somras slet han av ett ledband i foten, vilket gjorde att han blev den första regerande mästaren att missa British Open på över 60 år.

Skadan höll honom borta från golfbanan under lång tid – och i slutet av augusti tappade han platsen som världsetta.

Men McIlroy fortsatte kämpa.

Och det har gett resultat.

Vann penningligan

Under söndagen vann han Europatourfinalen i Dubai, efter att ha avslutat med en imponerande 66-runda. För besväret fick 28-åringen sammantaget tre miljoner euro, motsvarande cirka 27,8 miljoner kronor. Det innebär att McIlroy avslutar säsongen i topp på penningligan i Europa, för tredje gången under de fyra senaste åren.

Men det var långt ifrån säkert att McIlroy överhuvudtaget skulle få vara med i slutspelet, eftersom han egentligen inte spelat tillräckligt många tävlingar på Europatouren under året. Nordirländaren fick dock dispens, och det var han tacksam för efter segern på Jumeirah-banan.

– Det är kanske några som inte tycker om hur det gick, men jag är glad över att jag fick chansen att vara med, sade McIlroy till Europatourens webbplats.

– Jag är verkligen överlycklig över att jag avslutade säsongen så här, Dubai verkar vara en bra plats för mig.

Ett slags marginal

McIlroy gjorde upp om segern med engelsmannen Andy Sullivan. Sullivan ledde med ett slag inför den avslutande rundan, men tack vare sina 66 slag, åtta birdies och bara två bogeys, kunde McIlroy gå om.

– Andy är en svår motståndare. Jag lyckades spela på toppen av min förmåga, det behövdes, sade McIlroy.

Kristoffer Broberg blev bäste svensk med sin 17:e plats. Henrik Stenson slutade på en blygsam 59:e plats, 24 slag efter McIlroy.