Fakta: Vinnarna av PGA-tourslutspelet

2016: Rory McIlroy

2015: Jordan Spieth

2014: Billy Horschel

2013: Henrik Stenson

2012: Brandt Snedeker

2011: Bill Haas

2010: Jim Furyk

2009: Tiger Woods

2008: Vijay Singh

2007: Tiger Woods

Fakta: Rory McIlroy

Född: 4 maj 1989, Nordirland.

Bor: Palm Beach, Florida.

Familj: Sambon Erica.

Världsrankning: 3.

Segrar: 29.

Majorsegrar: US Open (2011), PGA-mästerskapen (2012 och 2014), British Open (2014).

Dustin Johnson behövde "bara" komma bland de åtta bästa för att vinna tourslutspelet, så länge som inte Rory McIlroy skulle vinna den avslutande tävlingen.

Johnson spelade inte sin bästa golf, men kom på sjätteplats – vilket hade räckt om inte McIlroy fått till den avslutning som han nu fick.

Eagle på hål 16 och sedan en birdie på det 18:e hålet innebar särspel, och väl där avgjorde han med en birdie på det fjärde särspelshålet.

– Det är ingen hemlighet att jag tycker att PGA-tourslutspelet är det enda som har saknats på min golf-CV, och det har länge varit ett stort mål för mig. Att stå här som vinnare är extra speciellt för mig, speciellt med tanke på hur sommaren sett ut och att jag kom in det här på en 30:e plats. Men jag har spelat riktigt bra de senaste veckorna, och det räckte, sade McIlroy, som säkert länge kommer minnas 16:e hålet på East Lake-banan i Atlanta.

Bra 16:e

På fjärde och sista rundan i PGA-slutspelets sista deltävling slog Rory McIlroy sitt andra slag på par 4-hålet, och från 125 meters håll kunde han höra från publikjublet att bollen rullat ned i koppen.

Slaget hjälpte McIlroy till sex under par, tillräckligt för att ta sig till särspel mot amerikanen Ryan Moore (även han gick rundan på 64) och Kevin Chappell, som var i delad ledning inför rundan med två slag, men fick nöja sig med 66 slag.

Chappell föll bort i första särspelshålet, medan Moore och McIlroy följdes åt med par på banans 18:e och 15:e hål. Sedan, på det fjärde särspelshålet, var det dags för det 16:e igen.

McIlroy fick nöja sig med en birdie den här gången. Men Moore lyckades bara med par. Och slutspelsrysaren var avgjord.

Ingen ursäkt

Amerikanen Dustin Johnson som var i ledning efter de första två rundorna, hade delad ledning med Chappell efter tredje, och hade ett guldläge att ta hem hela slutspelet, spelade bort sig när det gällde.

Efter en 73:a slutade amerikanen på en delad sjätte plats och en andraplats i slutspelet. Trea i det sammanlagda slutspelet kom amerikanen Patrick Reed.

Rory McIlroy tänker dock inte be om ursäkt till Dustin Johnson för den snöpliga missen.

– Nä. Jag har fått slutspelssegern snodd framför mig två gånger, så jag vet precis hur han känner sig nu.

Ingen svensk tog sig vidare till tourfinalen.

Henrik Stenson vann den 2013.