Fakta: Rory McIlroy

Född: 4 maj 1989 i Holywood, Nordirland.

Världsrankning: Trea.

Aktuell: Nyckelspelare i Europas Ryder Cup-lag. Vann i helgen som gick det penningstinna Fedex Cup-slutspelet.

Ryder Cup-facit: Har varit med i Europas lag 2010, 2012 och 2014 och tagit tre raka segrar. På 14 matcher har McIlroy vunnit sex, spelat fyra oavgjorda och förlorat fyra.

Fakta: Ryder Cup

Lagtävlingen mellan USA och Europa spelas på Hazeltine-banan i Minnesota, USA, 30 september–2 oktober. Henrik Stenson är ensam svensk i Europas lag.

De två första dagarna spelas fyra matcher i foursome och fyra matcher i bästboll per dag. Under söndagen spelas tolv singelmatcher. Totalt blir det 28 matcher och Europa, som har vunnit de tre senaste upplagorna, behöver minst 14 poäng för att behålla bucklan.

USA:s lag: Dustin Johnson, Jordan Spieth, Patrick Reed, Jimmy Walker, Phil Mickelson, Brandt Snedeker, Brooks Koepka, Zach Johnson plus kaptensvalen Rickie Fowler, JB Holmes, Matt Kuchar och Ryan Moore.

Europas lag: Henrik Stenson, Rory McIlroy, Justin Rose, Sergio Garcia, Danny Willett, Andy Sullivan, Matthew Fitzpatrick, Chris Wood, Rafa Cabrera Bello samt kaptensvalen Martin Kaymer, Lee Westwood och Thomas Pieters.

Nordirländaren McIlroy gör sin fjärde Ryder Cup den här veckan. Efter helgens tunga seger i Fedex Cup-slutspelet kommer världstrean fullpumpad av självförtroende till Hazeltine i Minnesota.

– Förhoppningsvis kan jag fortsätta att spela som jag har gjort och producera kvalitetsslag under press som man måste göra i Ryder Cup, säger Rory McIlroy.

Europa har vunnit slaget mot USA tre gånger i följd, vilket har fått amerikanerna att tillsätta en arbetsgrupp för att lyckas bryta dominansen den här gången.

– Jag har följt allting och haft lite roligt åt arbetsgruppen och "det bästa laget någonsin" och allt vad de snackar om, säger McIlroy.

– Båda lagen vill vinna så mycket. Men jag tror att det kan komma till en punkt där man försöker lite för mycket. Även om vi pratar om att vi i Europa har hittat vår modell för att vinna, så är det inte raketforskning det handlar om.

"Ger oss motivation"

27-åringen är väldigt sugen på att visa att Europa är starkare den här gången också.

– Det kommer inte bli svårt för oss att hitta motivation. För vart man än tittar, om det så är på det röda havet på golfbanan eller kommentarer i medierna från USA:s lag eller kapten, så ger det oss så mycket motivation.

– Bara att tänka: Hur skönt vore det inte att vinna om vi slår de här grabbarna på deras hemmaplan?

Rory McIlroy är dock medveten om att det kommer bli en svår uppgift. Senast på Gleneagles vann Europa visserligen ganska komfortabelt, men de två tidigare segrarna har varit extremt tajta. Framförallt den galna vändningen under sista dagen för fyra år sedan, i det senaste mötet på amerikansk mark.

– 2012 borde vi inte ha vunnit. Det var som ett rån som vi kom undan med, säger McIlroy.

– Ryder Cup har varit lite tajtare än vad folk kanske inser och jag är säker på att det kommer att bli tufft i år också.

Står nära Clarke

Tisdagen började med en uppsluppen lagfotografering i den svala höstsolen innan de europeiska spelarna provspelade banan. Europas kapten Darren Clarke – också han nordirländare – höll i bucklan på lagfotot och att det är just landsmannen som leder laget gör McIlroy extra motiverad.

– Jag träffade honom för första gången på min tioårsdag. Min relation med honom går långt tillbaka och det här är speciellt för båda två, säger han.

– Jag har alltid velat vinna för kaptenen, men förmodligen ännu mer den här gången på grund av Darren och den relation vi har.