Fakta: Wada-rapporten

I augusti 2015 får Richard McLaren i uppdrag att utreda dopningsanklagelser i friidrott mot framför allt Ryssland. Anklagelserna kom bland annat från den dopningsavstängda 800-meterslöparen Julia Stepanova och hennes make Vitalij Stepanov, som jobbat åt den ryska antidopningsorganisationen samt den tyska tv-kanalen ARD.

I november presenterar McLaren den första delen av rapporten och Wada stänger av det ryska dopningslaboratoriet och den ryska antidopningsorganisationen Rusada. Internationella friidrottsförbundet (IAAF) stänger av ryska friidrottare från internationella tävlingar. I juni beslutade IAAF att inga ryska friidrottare får ställa upp i OS.

I januari i år presenteras andra delen av rapporten och i juli rapporterar Wada att den ryska dopningen har beordrats och möjliggjorts av den ryska regeringen i samarbete med den ryska säkerhetstjänsten. Omfattande rysk dopning ska ha pågått inför och under sommar-OS 2012, friidrotts-VM 2013, vinter-OS 2014 och sim-VM 2015.

Därefter beslutar Internationella olympiska kommittén att specialförbunden ska bestämma vilka ryssar som får tävla i Rio. Senare beslutas att tre enskilda IOK-ledamöter ska avgöra vilka ryssar som får tävla i OS efter att idrottens skiljedomstol Cas sagt sitt.

McLarens rapport om rysk utbredd och statsunderstödd dopning har lett till att ryska friidrottare portats till OS i Rio. De andra OS-aktiva har fått sena besked om sin OS-medverkan – eller stoppats – efter att ärendena gått mellan internationella förbund, IOK och idrottens skiljedomstol Cas. Som det ser ut just nu får 271 ryska idrottare delta i OS.

I intervjun i den brittiska tidningen säger McLaren att IOK och de internationella idrottsförbunden totalt missuppfattat hans upptäckter.

– Rapporten handlade om statsunderstödd dopning, bland annat manipulering av resultaten av dopningstester och utbyte av dopningsprover, och det verkar folk helt ha missat, säger han.

Har bevis

Kanadensaren, som är professor i juridik, menar att IOK och idrottsförbunden i stället ser hans rapport som bevis för individuella dopningsfall.

– Men jag har inte jobbat med att se vilka idrottare som kanske varit dopade och vad de använt. Det hade jag inte tid att göra, menar McLaren.

Han säger både Ryssland och IOK påstår att rapporten enbart handlar om anklagelser.

– Inget i rapporten är anklagelser. Jag har bevis för allting, som analyser av databaser, dopningsprovsflaskor.

"Behöver ärlig debatt"

Rapporten, och hur den har tolkats och använts för att stoppa ryska idrottare från att tävla i Rio, har skapat spänningar mellan IOK och Wada.

– Just nu är debatten bara hysterisk och politisk. Vad vi behöver är en ärlig debatt byggd på fakta om det som pågår. Grunderna finns för ett system som fungerar, det har bara blivit problem med några saker. Och dem kan vi lösa.

McLaren har vid två tillfällen presenterat vad han kommit fram till i sin undersökning, men är ännu inte helt klar.

– Jag håller fortfarande på att färdigställa utredningen.