De är klara för Elitloppet

Elitloppet är ett inbjudningslopp med 16 hästar till start. Åtta hästar i varje försök, de fyra främsta i varje går vidare till final där vinnaren får 3 miljoner kronor.

13 hästar är klara: Call Me Keeper, Sverige, Magic Tonight, do, Nuncio, do, Oasis Bi, On Track Piraten, do, Volstead, do, Propulsion, Your Highness, do, B.B.S. Sugarlight, Norge, Resolve, USA, Timoko, Frankrike, Un Mec d'Heripre, do, Voltigeur de Myrt, do.

Att vinna Prins Daniels lopp är ett gott omen inför Elitloppet. 2012 vann Brioni uttagningsloppet och tog sedan hem elitloppsfinalen på Solvalla. Året efter gjorde Nahar (Robert Bergh) detsamma.

I fjol vann Mosaique Face (Lutfi Kolgjini) i Gävle och blev sedan tvåa i Elitloppet bakom Magic Tonight.

– Jag som inte gillar det här uttagningsloppet eftersom det ligger så nära Elitloppet, bara en vecka emellan. Men det har ju gått bra för några vinnare innan mig så jag har väl fel, sade Stefan Melander och skrattade.

Köptes på auktion

Stefan Melander köpte Volstead på en auktion i Harrisburg för tre och ett halv år sedan. Priset var 50 000 dollar, drygt 400 000 kronor. Lördagens seger gav 400 000 kronor och han passerar snart tre miljoner kronor i prispengar.

På samma auktion köpte Melander Nuncio för blott 7 000 dollar, knappt 60 000 kronor. På söndag är han favorit i Elitloppet.

– Det var en fantastisk auktion. Jag tyckte att priset var lite väl högt för Volstead, jag brukar inte köpa så dyra hästar, men han har varit otroligt bra. I dag blev han lite hetsig utvändigt om Numbus CD, men han är väldigt stark och lyckades ta sig förbi sista biten. Han har inte fått ett riktigt lopp sedan Umåker för fem veckor sedan, han galopperade ju senast i Finland och bör vara bättre i nästa start, sade Melander.

Det var först inte meningen att Melander skulle sitta upp bakom Volstead i Gävle. Men när Örjan Kihlström valde att köra Magic Tonight tog Melander befälet i sulkyn. Segertiden var 1.09,8, en tangering av personliga rekordet.

Walmann tackade ja

Magic Tonight fastnade i rygg på ledaren med krafter i behåll. Kihlström och tränaren Roger Walman var nöjd med fjolårets elitloppsvinnare och tackade ja till en inbjudan som titelförsvarare.

Därmed är 13 hästar klara för sprinterloppet nästa söndag med tre miljoner kronor till vinnaren. De övriga tre presenterar sportchefen Markus Myron på söndag förmiddag. Han vill bland annat invänta ett lopp i USA som körs natten till söndag svensk tid där Pinkman finns med. Solvalla vill väldigt gärna ha med fjolårets bästa amerikanske treåring som tränas av Jimmy Takter.

Royal Fighter, som vann i onsdags på Jägersro, bör ha god chans att få en inbjudan. Tränaren Per Eriksson och kusken Jennifer Tillman var väldigt nöjda med insatsen och formen.

Möjligen kan Nimbus CD, som ägs av hockeystjärnan Mats Sundin, få en inbjudan. Även fjolårets elitloppstvåa Mosaique Face kan få en plats.