Fakta: Lionel Messi

Född: 24 juni 1987 i Rosario, Argentina.

Klubb: Barcelona.

Position: Anfallare.

Landskamper/mål: 113/55.

Främsta meriter: VM-silver 2014, OS-guld 2008. Har vunnit Champions League fyra gånger och spanska ligan åtta gånger.

Utmärkelser: Utsedd till världens bästa fotbollsspelare 2009, 2010, 2011, 2012 och 2015.

Enligt spansk lag kan fängelsestraff kortare än två år omvandlas till villkorlig dom, om förövaren inte tidigare är straffad och det inte handlar om våldsbrott.

I Barcelonastjärnan Messis fall handlar det om olika typer av skattebrott. Inkomster på närmare 40 miljoner kronor ska ha undanhållits under åren 2007–2009 med hjälp av skalbolag i Uruguay, Schweiz, Storbritannien och Belize.

Lionel Messi har hela tiden förnekat all vetskap om transaktionerna och har hävdat att det är hans far Jorge Horacio som skött alla hans affärer. Åklagaren Mario Maza har inte trott på de uppgifterna och finner det osannolikt att Lionel Messi inte vetat om vad som pågått.

– Det handlade inte om okunnighet, han ville helt enkelt inte betala sina skatter. Det är som i den kriminella världen. Längst upp finns en höjdare som inte vill veta någonting om detaljerna, sade Mario Maza.

Tänker överklaga

Lionel Messi ska dessutom böta motsvarande 19 miljoner kronor, hans far Jorge Horacio drygt 14 miljoner.

Omkring åtta timmar efter att utfallet meddelade Messi att han kommer att överklaga domen.

I augusti 2013 gjorde Lionel Messi och Jorge Horacio en frivillig skatteinbetalning på motsvarande 47 miljoner kronor – summan av de påstått obetalda skatterna plus ränta.

Oavsett vad som händer har Lionel Messi, och hans far, stöd. Efter att domen fallit gick nämligen FC Barcelona ut med ett yttrande i ärendet där klubben meddelade att den "ger sitt fulla stöd till Leo Messi och hans far".

Klubben anser att spelaren – Barcelonas bästa målskytt genom tiderna – har gjort rätt för sig i och med fyllnadsinbetalningen till skattemyndigheten och inte på något sätt haft brottsligt uppsåt.

En dom av många

Det är långtifrån första gången de senaste åren som en Barcelona-spelare är i klammeri med rättvisan av skatteskäl.

+ I förra veckan avslöjade spanska myndigheter att den brasilianske ytterbacken Dani Alves, som nyligen blev klar för Juventus, är skyldig drygt 12 miljoner kronor i obetalda skatter och förseningsavgifter.

+ I maj väcktes åtal mot den brasilianske ytterbacken Adriano för misstänkt skattebedrägeri.

+ I juni gick Barcelona med på att betala motsvarande 50 miljoner kronor i en överenskommelse med åklagare, för att klubben skulle slippa bli utredd för skatteflykt i samband med värvningen av den brasilianske storstjärnan Neymar 2013.

+ För sex månader sedan dömdes Messis landsman Javier Mascherano till ett ettårigt villkorligt straff för skattebrott.