Fakta: Europa League 2016–2017

Gruppspelet – som lottas på fredag, den 26 augusti – spelas den 15 september till 8 december och består av 48 lag i tolv fyrlagsgrupper. Tio av lagen är förlorare från playoffrundan till Champions League.

Lagen som är direktkvalificerade till gruppspelet efter förra säsongen är: Athletic Bilbao (Spanien), Braga (Portugal), Celta Vigo (Spanien), Feyenoord (Nederländerna), Fiorentina (Italien), Inter (Italien), Konyaspor (Turkiet), Mainz (Tyskland), Manchester United (England), Nice (Frankrike), Schalke (Tyskland), Southampton (England), Standard Liège (Belgien), Zenit (Ryssland), Zorja (Ukraina), Zürich (Schweiz).

Två lag från varje grupp går vidare. Sedan fortsätter turneringen i en utslagsfas, där 32 lag lottas in i tvådelade 16-delsfinalmöten. Åtta av lagen är treor från gruppspelet i Champions League.

Därefter fortsätter det med åttondelsfinal, kvartsfinal och semifinal innan finalen i Europa League spelas på Friends Arena i Solna den 24 maj 2017.

Sevilla har vunnit turneringen de tre senaste säsongerna.

Källa: Uefa.

De senaste åren har mycket kring IFK Göteborg handlat om storsatsningar som inte har lett hela vägen till SM-guld – och om mångmiljonförlusterna ekonomiskt, vilket bland annat tvingade "Blåvitt" att sälja träningsanläggningen Kamratgården för att nå ett positivt resultat.

Därför handlar torsdagens returmatch borta mot azeriska Karabach, där IFK Göteborg har 1–0 från förra veckans hemmamatch, inte bara om att möjligheten att nå första gruppspelet i en europeisk cup sedan Champions League 1997. De omkring 25 miljoner kronorna från europeiska fotbollsförbundet Uefa – plus bonusar för eventuella inspelade poäng – ett avancemang till Europa League-gruppspelet innebär kan skänka åtminstone en tids lugn när det handlar om att göra röda siffror till svarta.

Inget förskott

– Framför allt är det en viktig match rent sportsligt, dels att komma ut i Europa och dels att få spela fotboll längre in på hösten. Men sedan är den viktig ekonomiskt också, det är jätteviktiga pengar om vi skulle klara det, säger ordföranden Frank Andersson till GT.

Han konstaterar dock:

– Vi har bara ett scenario och det är att vi inte går till Europaspel. Vi har sagt hela tiden att om vi klarar det på torsdag, då ska vi gå i gång. Men vi ska inte ta ut något i förskott – det blir så stor besvikelse.

– Vi har en budget som vi lagt, och i den så ingår inte att gå till Europa League. Men gör vi det så är allting positivt.

"Kan gå vägen"

Anfallstalangerna Gustav Engvall och Patrik Karlsson Lagemyr är skadade. Däremot är mittfältaren Sebastian Eriksson åter efter avstängning.

– Med tanke på vår klubbs ansträngda ekonomi är matchen oerhört viktig och fungerar vår taktik och har vi lite tur så kan det här gå vägen, säger tränaren Jörgen Lennartsson till SVT.