Fakta: Startelvan mot Estland

Målvakt: Karl-Johan Johnsson, Randers

Försvarare: Anton Tinnerholm, Malmö FF, Emil Bergström, Djurgården, Sebastian Holmén, Elfsborg, Adam Lundqvist, Elfsborg

Mittfältare: Marcus Rohdén, Elfsborg, Gustav Svensson, IFK Göteborg, Alexander Fransson, Basel, Viktor Claesson, Elfsborg Anfallare: Christoffer Nyman, IFK Norrköping, Emir Kujovic, IFK Norrköping

Fotbollslandslaget inleder det intensiva spelåret (EM, OS och VM-kval) mot Estland i Abu Dhabi på trettondagen. Med ett gäng spelare där de allra flesta kommer direkt från ett längre uppehåll.

Men de har uppenbarligen varit försiktiga med skinkan, syltan och musten under juldagarna. Inför varje vinterturné med Hamrén – det här är hans sjätte – har spelarna vägts och fettprocenten noterats av kostexperten Henning Svendsen.

Resultaten gör Hamrén glad.

– Jag är väldigt imponerad av spelarnas förberedelser, fysiskt sett är de riktigt bra. De har skött träningen bra. Fettprocenten är den bästa någonsin i januariturneringarna. På min första turné var det en spelare som låg under tio procent, här har vi ingen över tio. Det visar att de fått en kunskap om vad de ska göra men också att de bestämt sig för att vara i form.

Vill bli bra

– Tänk att ha de här killarna i ett klubblag och få jobba med dem under några år. Jag sitter ju och pratar med dem. Man snackar mycket om att den här generationen är individualistisk och självisk, men en sak som de har är att de har bestämt sig för att bli bra. Det är en stor skillnad mot tidigare.

– Det som är ett minus med att vara här så tidigt är att de inte har spelat fotboll. Det märks. Lite på deras kroppar, med start och stopp och inbromsningar och acceleration och lite av varje. Spelarna är inte i matchform. Det är tre träningar (inför landskampen) här på en månads tid för spelarna och det är något vi får fundera på till nästa turné hur vi ska få till det, säger Hamrén.

Många byten

Med tanke på den rekordtidiga turnén blir också måttstocken något annorlunda när han bedömer spelarnas prestationer på Armed Forces Stadium.

Förbundskapten släppte laget efter tisdagens träning. På en spelare när identisk med den elva han matchade flitigt en dag tidigare.

Viktor Claesson går in som yttermittfältare till vänster i stället för Kerim Mrabti.

Adam Lundqvist, Alexander Fransson och Emir Kujovic landslagsdebuterar.

Hamrén flaggar för att han kommer att utnyttja alla sex byten.

– Mitt mål är alltid att så många som möjligt ska få spela. Jag kan inte lova att alla får speltid, speciellt när vi har tre målvakter, men min ambition är att alla ska få så mycket speltid som möjligt.

Turnén avslutas med landskampen mot Finland på söndag.