– Viktigt att hemmalaget som har ansvaret här blir ordentligt straffat.

Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson.

Fakta: Avbrutna matcher

Några andra uppmärksammade fall då allsvenska fotbollsmatcher avbrutits:

April 2016: Knallskott kastas in från IFK Göteborgs läktarsektion i mötet mellan IFK Göteborg och Malmö FF vid ställningen 0–0. Knallskotten landar intill MFF-spelaren Tobias Sana och assisterande domaren Mathias Klasenius. Matchen avbryts och efteråt tilldöms Malmö FF segern med 3–0.

Mars 2014: Matchen mellan Helsingborg och Djurgården avbryts sedan bortasupportrar stormat planen när det kommit till deras kännedom att en Djurgårdssupporter misshandlats till döds av en hemmasupporter på stan före match. Ställningen 1–1 fastställdes som slutresultat.

April 2013: Djurgården–Mjällby avbryts vid ställningen 0–1 sedan en Mjällbyspelare blivit träffad av ett päron inkastat från Djurgårdssektionen. Mjällby tilldelades segern med 3–0.

Juli 2011: Malmö FF–Djurgården avbryts sedan smällare kastats in på planen. Hemmalaget ledde med 1–0 när spelet bröts. Eftersom det inte gick att peka ut vilka supportrar som var skyldiga spelades matchen om, och då vann MFF med 1–0.

Maj 2011: Matchen Malmö FF–Helsingborg bröts sedan Helsingborgs målvakt Pär Hansson först fått ett knallskott kastat mot sig och i sekvensen efteråt attackerats av en 18-årig huligan som tagit sig in på planen. Helsingborg tilldömdes segern med 3–0.

April 2011: Matchen Syrianska–AIK bröts sedan knallskott smällt i närheten av assisterande domaren Daniel Wärnmark. Syrianska ledde matchen med 1–0 och tilldömdes segern med 3–0. AIK, som vid upprepade tillfällen överklagade domen, dömdes även till 150 000 kronor i böter.

Oktober 2007: Domaren avbryter spelet mellan Hammarby och Helsingborg efter 82 minuter sedan han fått föremål kastade på sig av hemmasupportrar vid ställningen 2–0 till Helsingborg. Men matchen kunde spelas färdigt.

Oktober 1995: Matchen mellan Djurgården och Halmstad avbryts efter att en person sprungit in på planen och attackerat domaren. Halmstad ledde vid tillfället med 2–0 och tilldömdes segern med 3–0. Djurgården dömdes även att betala böter och att spela två hemmamatcher utan publik.

Idrottsministern chockades, som många andra, av händelsen i Jönköping när en åskådare rusade in på planen och angrep Östersunds målvakt Aly Keita.

– Det är en fruktansvärd händelse, säger Gabriel Wikström till TT.

– Stök och våld på läktarna har vi sett, men våld riktat mot spelare på det här sättet är mera ovanligt. Det ger händelsen en extra dimension, anser idrottsministern.

Ensamvargar oroar

Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson kräver åtgärder för höjd säkerhet efter incidenten.

– Det är tendenserna med så kallade ensamvargar som ska utmärka sig som är det nya oroande, säger Eriksson, som tidigare varit regeringens samordnare mot våld vid idrottsevenemang.

I sociala medier sprids uppgifter om att målvaktsattacken kan ha handlat om en planerad matchfixning.

Arrangör har ansvar

Björn Eriksson anser att matcharrangörerna måste svara med högre säkerhet, även vid matcher där man inte förväntar sig supporterbråk eller annat som gör dem högriskklassade.

– Hur är säkerhetssystemen uppbyggda när man över huvud taget kan ta sig in på banan på det sättet? Man måste ha folk som är beredda på att stoppa sådant här.

– Det är viktigt att hemmalaget som har ansvaret här blir ordentligt straffat, att man utdömer en förlust med 3–0 så att det svider i skinnet. Det är den absolut bästa drivkraften att höja säkerheten, tror jag, när det gäller idrott, säger Björn Eriksson.

Olika incidenter

Idrottsministern vill inte bedöma om fotbollen har tillräcklig vaksamhet mot våld i samband med matchfixning, eller om man måste göra det svårare att ta sig in på planen från "vanliga" läktarsektioner, där klackarna inte står, som vid attacken i Jönköping.

– Men om matchfixning får de konsekvenser det spekuleras kring är det uppenbart att man måste ha högre beredskap, säger Gabriel Wikström.

– Vi vet att exempelvis en familjeläktare kan vara ett sätt för den här typen av personer att komma in på fotbollen. Det är viktigt att ha beredskap för många olika typer av incidenter, framhåller Wikström.

Han vill också se åtgärder för att allmänt sett få nyktrare läktare, med mindre berusningsgrad hos publiken.