Fakta: Bakgrund

Skandalen inträffade i slutminuterna av den allsvenska matchen mellan Jönköping och Östersund på Stadsparksvallen den 15 augusti. Vid ställningen 1–1 tog sig en maskerad man in på planen, jagade ikapp Östersundsmålvakten Aly Keita och kastade honom till marken. Huliganen omhändertogs efter det att han också sagt att det fanns två väskor med bomber utplacerade på arenan.

Domaren Jonas Eriksson bröt matchen och beordrade spelarna av planen.

Svenska fotbollförbundets riksombud yrkade på att matchen skulle sluta 1–1. Men Disciplinnämnden gick emot riksombudet och Östersund tilldelades segern med 3–0. I förra veckan fastställde dock besvärsnämnden slutresultatet till 1–1.

I förhör har han uppgett att han stormade in i besvikelse över att ha förlorat pengar på spel. Men om det fanns ytterligare orsaker bakom har utredningen inte gått in på.

– Det har i medierna spekulerats i att det skulle finnas någon vidare betydelse av det här, som att han var ute efter ett visst resultat i matchen, säger vice chefsåklagare Pernilla Törsleff.

– Men vår utredning har bara omfattat de här brotten, det vill säga misshandeln och falskt larm.

Det var i slutet av den allsvenska fotbollsmatchen mellan Jönköpings Södra och Östersund i augusti som den maskerade 17-åringen rusade in på planen. Enligt åtalet misshandlade han Östersundsmålvakten Aly Keita bland annat med slag mot huvudet när han brottade ner honom i gräset. I samband med gripandet hävdade 17-åringen dessutom att han placerat två väskor med bomber under läktaren på arenan, vilket gjorde att matchen fick avbrytas.

Pernilla Törsleff räknar med att rättegången kommer att hållas inom en till två veckor.