Fakta: Detta är MMA

MMA (Mixed martial arts) är en blandning av flera kampsporter, bland andra boxning, brottning, karate och brasiliansk jiu-jitsu.

En MMA-match pågår i upp till tre femminutersronder, med en minuts paus mellan varje rond. Titelmatcher kan däremot pågå i upp till fem ronder.

En match avbryts vid knockout eller teknisk knockout, eller om en av de tävlande väljer att ge upp. Annars avgör tre domare vem som vinner match.

I Sverige blev MMA invald i Svenska budo- och kampsportsförbundet 2008. Året därpå blev förbundet också medlem i Riksidrottsförbundet.

UFC är en förkortning av Ultimate Fighting Championship som är den organisationen som arrangerar de stora titelturneringarna för MMA-sporten.

MMA är nu lagligt i den amerikanska delstaten New York sedan politiker röstat för att legalisera sporten. I och med beslutet är kampsporten nu laglig i hela USA.

Efter tre timmars intensiv debatt var det med klar majoritet som ja-sidan vann.

Idrottskommittén i New York ska nu besluta om regler kring evenemangen innan guvernören undertecknar förslaget. Fans kan därför inte vänta sig att se några MMA-matcher i delstaten förrän i slutet av året.

MMA förbjöds i delstaten 1997, då sporten ansågs för våldsam. Sporten har sedan dess antagit en rad regler som bland annat förbjuder sparkar mot skrevet, brytande av fingrar och att motståndarna drar varandra i håret, skriver New York Daily News.