Oscar Lewicki är inte de stora känslouttryckens man. Mittfältaren var samlad men lycklig när han som en av de första svenska spelarna kom ut från omklädningsrummet och mötte journalisterna i den mixade zonen på Parken i Köpenhamn.

– Det har varit sång och firande och dansande och lite badande och allt möjligt. Nu är det hem till Stockholm och äta en god middag. Sedan vet jag inte.

"Hur bra som helst"

En hjärnskakning höll på att kosta honom en plats i playofftruppen. Men efter att ha återhämtat sig så fick han starta båda matcherna jämte Kim Källström på det centrala mittfältet.

– Samarbetet med Kim på mitten har funkat hur bra som helst. Det har varit två bra matcher som vi har spelat, där hela laget har kämpat från minut ett. Så sett över 180 minuter så har vi definitivt varit det bättre laget.

Bättre än guldet

Lewicki var med och vann EM-guld med U21-laget i somras. Men rankar nog ändå EM-avancemanget högre.

– Det är svårt att rangordna. Detta känns lite större tycker jag, i och med att det är på seniornivå.

– För min del är detta det största i karriären.

Albin Ekdal, som varit näst intill given på mittfältet tidigare, har saknats i playoffmatcherna på grund av skada. Men frågan är om inte Lewicki spelat till sig en startplats med de senaste insatserna.

– Han har varit fantastisk när han har spelat. Men det är kul att få spela så klart, så det är bara att hoppas att man får göra det framöver också.

Fotnot: Inkallade mittbacken Filip Hellander är förvisso ett år yngre, men Lewicki är yngst i den ursprungliga truppen – en månad yngre än Oscar Hiljemark.