Fakta: Världscuptävlingen i Stockholm

Parallellslalomtävlingen avgörs i Hammarbybacken på tisdag med start klockan 17.

Banan är 190 meter lång, med en fallhöjd på 60 meter. Det är parallell bansättning med 18 portar, en terrängvåg (så kallad roller) och ett prallellt hopp.

Det är 16 kvinnliga och 16 manliga åkare som deltar, de tolv främsta från slalomcupen och de fyra bästa från totala världscupen. Kvalificerade åkare som tackat nej ersätts först och främst av åkare från samma nation som ligger topp 30 i slalomcupen.

Varje duell genomförs i två åk, ett i vardera bana, och den som får lägst sammanlagd tid går vidare till nästa omgång. Den som kör ur i första åket får ett tidstillägg på en halv sekund till det andra åket.

Fakta: Deltagare

Damer: Frida Hansdotter, Sverige, Maria Pietilä Holmner, do, Lindsey Vonn, USA, Resi Stiegler, do, Maren Wiesler, Tyskland, Tina Weirather, Liechtenstein, Lara Gut, Schweiz, Wendy Holdener, do, Michelle Gisin, do, Veronika Velez Zuzulova, Slovakien, Petra Vlhova, do, Nina Löseth, Norge, Nastasia Noens, Frankrike, Carmen Thalmann, Österrike, Michaela Kirchgasser, do, Marie Michelle Gagnon, Kanada.

Herrar: Mattias Hargin, Sverige. André Myhrer, do, Henrik Kristoffersen, Norge, Kjetil Jansrud, do, Jonathan Nordbotten, do, Sebastian Foss-Solevåg, do, Marcel Hircher, Österrike, Felix Neureuther, Tyskland, Fritz Dopfer, do, Alexander Chorosjilov, Ryssland, Patrick Thaler, Italien, Manuel Mölgg, do, Stefano Gros, do, Julien Lizeroux, Frankrike, Alexis Pintauralt, do, Jean Muffat-Jeandet, do.

Fakta: Ställningen i slalomcupen

Damer: 1) Frida Hansdotter, Sverige, 545 poäng, 2) Veronika Velez Zuzulova, Slovakien, 446, 3) Sarka Strachova, Tjeckien, 432, 4) Wendy Holdener, Schweiz, 331, 5) Petra Vlhova, Slovakien, 320... 11) Maria Pietilä Holmner, Sverige, 170.

Herrar: 1) Henrik Kristoffersen, Norge, 716 poäng, 2) Marcel Hirscher, Österrike, 500, 3) Felix Neureuther, Tyskland 323, 4) Fritz Dopfer, do, 274, 5) Alexander Chorosjilov, Ryssland, 252... 11) André Myhrer, Sverige, 158, 18) Mattias Hargin, do, 128.

Hansdotter leder slalomcupen med 99 poängs marginal till Veronika Velez Zuzulova med tre tävlingar kvar på säsongen. Seger i tisdagskvällens tävling samtidigt som slovakiskan misslyckas, då är kristallkulan för cupsegern i stort sett säkrad.

– Jag försöker att inte tänka så mycket på slalomcupen. Det är tre tävlingar kvar och mycket kan hända. Jag försöker att ta tävling för tävling, så får man se när det är slut, säger Hansdotter.

Hon slipper i alla fall två av de främsta slalomkonkurrenterna. Den amerikanska slalomdrottningen Mikaela Shiffrin, som nyligen kom tillbaka efter ett två månader långt skadeuppehåll, valde att stå över Stockholmstävlingen. Och slalomcuptrean Sarka Strachova, Tjeckien, skadade benet när hon kraschade under träning i förra veckan och har för ont för att kunna åka skidor.

Tränat med startgrind

Frida Hansdotter har i alla fall gjort allt hon kunnat för att komma så väl förberedd som möjligt till den första parallellslalomtävlingen i Stockholm. För ett par veckor sedan var hon och tränade i Hammarbybacken.

– Jag har väl ingen fördel av det, men för mig känns det bra att vara här och testa backen, man vet ungefär lutningen och vet vad man har att vänta sig. Sen så är det en ny dag, och hopp och grejor i backen som kommer att vara nytt.

Hon och Maria Pietilä Holmner, som också är med i tävlingen, var i Klövsjö i helgen och tränade med en startgrind som används i parallellslalom.

– Det var väldigt bra, man får en känsla för hur man ska dra sig ur och få med sig farten, med stavtag och så, säger hon.

– Starten är väldigt viktig, det är som i skicross. Den som är fortast ur har en väldig fördel och stressar den andra.

"Häftigt att köra"

Hon har tävlat i backen tidigare, men det var länge sedan.

– När jag var liten tyckte att backen var tuff och brant. Det kommer jag nog inte tycka i morgon, säger hon med ett skratt.

Hansdotter har kört parallellslalom i så kallade city events tidigare, i Moskva och München, med två topp tio-resultat som bäst.

– Jag tycker att det är ett format som passar mig. Det är i alla fall väldigt häftigt att köra man mot man.

Pietilä Holmner har både bra och dåliga minnen av parallellslalom. Hon vann i Moskva 2011, men drog axeln ur led i starten i Moskva-tävlingen några år senare. Hon har opererats i axeln därefter och säger att det nu är lugnt.

– Jag får bara inte dra ut axeln i ytterlägen.