Fakta: Utländska stjärnor i Stockholm Marathon

Herrar: Daniel Kiprop Limo, Kenya, Stanley Kipchirchir Koech, do, Benjamin Kiptoo, do, Benjamin Bitok, do, Gurara Muleta Neda, Etiopen, Samuel Kalalei, Kenya, Willy Mwangi, do, Japhet Kipchirchir Korir, do, Yeshigeta Tamiru Bekele, Etiopien.

Mustafa Mohameds kommentar: "De finns sju är riktigt bra motståndare. Flera har gjort världstider. Men en del av tiderna är gjorda för några år sedan, så det är svårt att veta vilken form de är i nu."

Damer: Jane Moora Onyangi, Kenya, Eri Okubo, Japan, Irina Smolnikova, Kazakstan, Liliana Danci, Rumänien, Maria Caballero, Paraguay.

Isabellah Anderssons kommentar: "Vem som helst i elitfältet (där även ett antal svenskor ingår) kan ta hem det. Ingen i eliten ska underskattas."

I 15 långa år har löpar-Sverige suktat efter en blågul herrsegrare i Stockholm Marathon.

Många har försökt upprepa Anders Szalkais succé från 2001 – utan att lyckas.

I årets tävling ställs hoppet till Mustafa Mohamed.

37-åringen, som sadlat om från en framgångsrik bankarriär till maratonsträckan, går in i loppet med favorittryck på sina axlar.

"Jag vill vinna"

– Min målsättning är att göra ett så bra lopp som möjligt. Det handlar om två saker, dels att prestera bra, dels beror det på motståndet. Jag fokuserar på det jag kan påverka, och det är min prestation, säger han.

– Jag tänker att jag vill göra ett bra lopp, och att jag vill vinna.

Mohamed berättar att uppladdningen varit bra, men att formen varierat under våren.

– Ibland har det känts bra, ibland lite sämre. De sista veckorna, när jag lättat på träningen och toppat formen, har det känts bra, säger han.

För att det ska bli svensk seger vill Mohamed ha ett lopp i jämn och hög fart.

– Jag vill inte att det går långsamt först och sedan jättefort. För att det ska vara möjligt har vi en hare första halvan, så får vi se hur andra halvan utvecklar sig.

Andersson går för åttonde segern

Om det varit svårt för de svenska herrarna att skörda framgångar i loppet under de senaste åren har det varit raka motsatsen för damerna.

Och då framförallt för Isabellah Andersson.

Hon har vunnit tävlingen vid sju tillfällen, och går nu för åttonde segern.

Men förberedelserna har störts av en lårskada. Under Göteborgsvarvet för två veckor sedan fick Andersson problem med baksidan.

– Det är under kontroll. Jag sprang ett bra träningspass i lördags, då fungerade det jättebra. Låret är 80 procent, men jag vet att det kommer fungera till 100 procent. Jag kommer satsa och ge allt, säger hon.