I fredags kväll beslutade Internationella friidrottsförbundet IAAF att stänga av Ryssland från alla internationella friidrottstävlingar på obestämd tid, på grund av de dopningsanklagelser som antidopningsbyrån Wada riktat mot nationen.

Idrottsministern Vitalij Mutko är övertygad om att avstängningen hävs och att ryska friidrottare kommer att tävla i OS i Rio de Janeiro nästa sommar.

– Om tre månader kommer vi att möta det internationella förbundet igen och visa att vi lever upp till deras regler, sade Mutko i rysk tv.

Chefen för ryska olympiska kommittén, Alexander Zjukov, hoppas också att landets rena friidrottare ska få möjlighet att delta i OS. I en intervju med nyhetsbyrån R-Sport säger Zjukov att arbetet med att förändra det ryska friidrottsförbundet nu har inletts.

– Det jobbet måste göras effektivt och så snabbt som möjligt, för att säkerställa att våra aktiva kan få delta i OS. Vi är redo att ta initiativ, säger Zjukov.

Under ett möte med Internationella olympiska kommitténs ordförande Thomas Bach berättade Zjukov hur arbetet ska genomföras.

Zjukov meddelade bland annat att den ryska olympiska kommittén omedelbart kommer att ta itu med problemen som Wada pekade på i den nyligen utgivna utredningen.

– Jag välkomnar ryska kommitténs öppenhet och det faktum att de vill spela huvudrollen. Vi är övertygande om att deras initiativ kommer att säkerställa möjligheten för rena ryska friidrottare att delta i OS, säger Bach.