Rafael Nadal, 29, hade förberett sig bra inför årets första grand slam i Melbourne. Men av de höga förväntningarna blev det inget. Efter 4 timmar och 41 minuters spel på Rod Laver Arena var slaget förlorat – Verdasco hade vänt och vunnit med 7–6, 4–6, 3–6, 7–6, 6–2.

– Det känns tufft, speciellt eftersom det inte är som det var här förra året, sade Nadal som i fjol slogs ut i kvartsfinal.

– Det här året var det en helt annan story. Jag hade spelat och tränat jättebra och jobbat så hårt, så det är tufft när du jobbar så hårt och kommer till en väldigt viktig turnering och åker ut så tidigt.

Förlusten i Australian Open kan ses som ännu ett tecken på att den 14-faldige grand slam-mästaren, nu rankad femma i världen, har sina bästa dagar bakom sig. Under fjolåret tog sig Nadal inte längre än till kvartsfinal i någon grand slam, och blev utan en stor titel för första gången sedan 2004.

Ledde i femte

Mot 32-årige Fernando Verdasco, rankad 45:a, såg Rafael Nadal ut att ha greppet flera gånger. Mallorca-sonen ledde med 2–1 i set och hade dessutom ledningen med 2–0 i det femte och avgörande setet. Men Verdasco bröt tillbaka och avslutade matchen med att vinna sex raka games.

– En match är fem set... Och han spelade otroligt bra i sista setet, sade Nadal.

Endast en gång tidigare har Rafael Nadal slagits ut i första omgången i en grand slam. Det var när Steve Darcis besegrade honom i Wimbledon 2013.

Tre raka för Murray

Världstvåan Andy Murray gick enkelt vidare till andra omgången. Britten vann med 6–1, 6–2, 6–3 mot den 18-årige tyske talangen Alexander Zverev.

I mitten av februari väntas Murrays fru Kim Sears föda parets första barn. Tidigare än så hoppas han på femte gången gillt, att han i en femte final i Melbourne-turneringen ska få stå som vinnare. Han var i final 2010, 2011, 2013 och 2015.