Känslan inför bronsmatchen var delad.

Nederländernas förbundskapten Louis van Gaal uttryckte att match om tredje pris inte borde spelas alls. Sedan ändrade han sig till att han ville gå genom VM obesegrad, eftersom Nederländerna förlorade semin mot Argentina på straffar.

Brasilien såg allt annat än att ta sig till final i hemma-VM som ett misslyckande – och åstadkom VM-historiens största förlust i en semifinal mot Tyskland med 1–7, med siffrorna 0–5 efter en knapp halvtimme. Självförtroendet var sargat.

En till mardrömsstart

I matchen i huvudstaden Brasilia blev starten en riktig mardröm för Brasilien igen. Redan i den andra minuten slog Robin van Persie en passning till en löpande Arjen Robben. Bayern München-spelaren blev nerdragen av lagkaptenen Thiago Silva, som var tillbaka efter sin avstängning. Silva fick gult kort och domaren dömde straff – som van Persie förvaltade på bästa sätt.

Inte heller i den här matchen vaknade Brasilien till. Försvararen David Luiz nickade bort ett inlägg som landade hos Daley Blind som hade god tid på sig att plocka ner bollen och dundra in 0–2 bakom målvakten Julio César i den 17:e minuten. Ett mål som innebar Blinds första i landslaget och som gjorde Brasilien smärtsamt påmint om sin sviktande defensiv.

Men Brasilien var inte ofarligt och hade flera vassa målchanser. Närmast var kanske Paulinho med en skarvnick i den 38:e minuten.

Tog första bronset

I den andra halvleken behöll Brasilien sitt tryck, höll sig på Nederländernas planhalva och försökte rulla boll. Men fotbolls-VM:s mesta mästare lyckades inte ta sig igenom, lyckades inte göra mål.

I stället fullbordade Georginio Wijnaldum Brasiliens fiasko med 3–0 på tilläggstid.

Nederländerna har sedan tidigare tre silver (1974, 1978 och 2010), sökte ett guld men tog sitt första brons. Van Gaal fick sin vilja igenom och återvänder hem obesegrad efter ordinarie tid eller förlängning.

Brasilien lyckades inte återta någon form av heder.

Noterbart är att på tre VM mellan 2002 och 2010 släppte Brasilien in tio mål totalt. I årets VM släppte landslaget in 14.