Fakta: Zikaviruset

Zikaviruset dök upp i Sydamerika i maj 2015 och har sedan dess spridit sig till minst 20 länder i Latinamerika och Karibien. De vanligaste symptomen är feber, ögoninflammation, ledvärk och utslag i uppemot en vecka. Många får inga symtom alls.

Den ursprungliga värden för viruset tros vara afrikanska apor.

Sjukdomen misstänks ligga bakom ett ökat antal missbildningar bland nyfödda barn sedan gravida kvinnor smittats.

Sjukdomen kan behandlas med antiinflammatoriska läkemedel men regelrätt behandling eller vaccin saknas.

Viruset är släkt med exempelvis dengueviruset och är döpt efter en skog i Uganda.

Källor: Folkhälsomyndigheten, Arkansas hälsodepartement.

I nuläget finns inga planer på att ställa in resan.

– Vi har kontinuerlig kontakt med SOK (Sveriges olympiska kommitté) som i sin tur har kontakt med sina läkare, med Rio, med smittskyddsinspektionen, alla instanser. Jag pratade med dem i går och vi förlitar oss på att de ger oss rätt indikationer, säger förbundskaptenen Ulrika Knape-Lindberg.

Daniella Nero, 26, är lugn – men inte för att hon är läkarstudent.

– Nej, jag går bara tredje året så vi har bara haft teoretisk kunskap ännu. Jag har följt den vanliga rapporteringen och så länge man är försiktig och följer de rekommendationer som finns så känner jag mig lugn.

– Dessutom tillhör vi inte riskgruppen, säger Nero, 3-metershopparen som är en av två tävlande svenskar tillsammans med Jesper Tolvers.

Riskgruppen för zikaviruset är gravida kvinnor. Viruset misstänks ligga bakom ett ökat antal av missbildningar bland nyfödda barn.

Världscuptävlingen, som samtidigt är OS-kval, avgörs 19–24 februari och den svenska truppen åker till Rio de Janeiro den 15 februari.