Fakta: Ställningen i sprintcupen

Stina Nilsson har tre norskor närmast efter sig i sprintvärldscupen. Ställningen:

1) Stina Nilsson, 374 poäng, 2) Ingvild Flugstad Østberg, 316, 3) Maiken Caspersen Falla, 280, 4) Heidi Weng, 207.

Övriga svenskor topp 30: 7) Ida Ingemarsdotter, 174, 12) Hanna Falk, 115, 17) Linn Sömskar, 85, 25) Jonna Sundling, 56, 29) Charlotte Kalla, 41.

Fakta: Stina Nilssons sprintsäsong

Stina Nilsson har nått final i samtliga världscupsprintar den här säsongen. Svenskans facit:

Ruka (klassisk): Tvåa.

Davos (fristil): Etta.

Toblach (f): Trea.

Lenzerheide (f): Sexa.

Oberstdorf (k): Sexa.

Planica (f): Etta.

Ytterligare sex sprintlopp återstår. Programmet:

Drammen (k), 3 februari.

Stockholm (k), 11 februari.

Lahtis (f), 20 februari.

Gatineau (f), 1 mars.

Quebec (f), 4 mars.

Canmore (k), 8 mars.

I söndags avslutade Stina Nilsson för första gången Tour de Ski, ett kraftprov som blev en missräkning för henne. När hon knäppte på sig skidorna igen i tisdags var det inte kul alls. Redan efter 35 minuter fick det vara nog.

– Jag tog mig ut på en tur, men kände direkt att jag var så himla osugen. Jag ville verkligen inte åka. Så jag snörade på mig löpardojorna och sprang en liten sväng i stället, det var så skönt, säger Nilsson till TT.

Veckans vila från skidåkningen tycks bara ha gjort 22-åringen gott. I lördagens fristilssprint i slovenska Planica var Nilsson plötsligt tillbaka i kanonform och vann finalen, tätt men ändå förhållandevis klart före norskorna Astrid Uhrenholdt Jacobsen, Heidi Weng och Ingvild Flugstad Østberg.

– Jag är så glad att jag lyckades få till den där känslan som jag har letat efter de senaste veckorna, säger Nilsson.

"Väldigt pigg"

Svenskan visade ett helt annat klipp i benen än under touren.

– Jag fick en bra start i finalen och kände tidigt att jag ville vara med i fronten. Jag fick "Flugan" (Flugstad Østberg) som utmanade mig, men så gjorde jag en liten tempoväxling över krönet. Jag kände mig väldigt pigg.

Stina Nilsson, som inte har missat en sprintfinal i vinter, tog nu säsongens och karriärens andra VC-seger. Hon tog samtidigt över totalledningen i sprintcupen från norska Maiken Caspersen Falla, som i Planica tävlade med sjukdomskänningar och slogs ut redan i kvalet.

Men att fundera på ställningen i den totala sprintcupen – nej, det är inte riktigt Nilssons melodi.

– Ställningen i världscupen är inget som jag kommer att välja att lägga fokus på. Det är mer lopp för lopp och så får vi se hur helheten ser ut efter säsongen. Det är lite så som jag vill jobba.

Åker sprintstafetten

Segern i Planica väckte i alla fall Stina Nilssons skidåkningssug igen. Från början hade hon tänkt stå över söndagens sprintstafett, men där vill Nilsson åka nu. Däremot väljer hon som planerat att inte tävla i Nove Mesto kommande helg. Nästa individuella sprintlopp i världscupen är först i Drammen den 3 februari.

– Jag har inte varit hemma i Sverige sedan den 11 december, så det ska bli så skönt att komma hem och träffa familjen och åka lite skidor, säger IFK Mora-åkaren som var enda blågula finalåkare i Planica.

På damsidan föll både Ida Ingemarsdotter och Linn Sömskar i kvarten, medan Hanna Falk och Jonna Sundling slogs ut i semi.

På herrsidan såg Teodor Peterson stark ut fram till semifinalen, där han var chanslös. Calle Halfvarsson och Gustav Nordström gick samma öde till mötes i sin semifinal. Sprintsuveränen Federico Pellegrino, Italien, vann lekande lätt finalen.