Fakta: Norges åtgärdsprogram

1) Norska skidförbundets (NSF) nya chefsläkare Petter Olberg blir chef för både hälso- och sjukvård.

2) Om läkemedel måste inhandlas utomlands ska det godkännas även av en läkare i Norge.

3) Alla aktiva i landslag från junior- till elitnivå med tillhörande ledar- och tränarstab ska genomgå Antidoping Norges utbildningsprogram Ren utövare.

4) Kartläggning och dokumentation av kosttillskott och regelbundna mediciner för alla idrottare sker kontinuerligt.

5) Det ska alltid finnas läkare närvarande vid alla tävlingar och större sammankomster i NSF:s. Om detta inte är möjligt, utses jourhavande läkare.

6) Kontakt har tagits med Sveriges olympiska kommitté (SOK) för att få råd och insikt i dess praxis.

7) Genomföra en grundlig process för att upprätta ett kvalitetssystem i samarbete med Olympiatoppen och NSF.

Vidar Løfshus berättar att man planerar att skicka att någon av skidförbundets läkare till Stockholm för att prata med experter i Sveriges olympiska kommitté för att få en inblick i hur man jobbar i Sverige.

I ett nytt sjupunktsprogram finns åtgärder för att komma tillrätta med problemen i antidopningsarbetet i Norge. Ett första beslut har dock redan tagits för att undvika liknande dopningsfall som Therese Johaugs. Norges skidförbund inför nya rutiner för inköp av läkemedel utomlands.

– Vi köper läkemedel utomlands väldigt sällan, men om man måste göra det ska både läkaren på plats och en läkare på hemmaplan godkänna att medlet får användas, säger Løfshus till NTB.

Skidförbundet har anställt en chefsläkare för längdskidlandslaget efter Fredrik Bendiksen som avgick efter Johaugs dopningsavslöjande. Det är Petter Olberg, specialist i allmänmedicin.

Norska skidlandslaget har de senaste månaderna haft två dopningsfall. Förutom Johaug har även Martin Johnsrud Sundby varit avstängd i två månader för att ha använt en astmamedicin utan dispens. Norsk skidsport är även i blåsväder efter avslöjanden om att friska skidåkare ordinerats astmamedicin.